Môj pes má hnačku. Ako mu môžem pomôcť?

Čo robiť, keď pes hnačkuje? Utekať hneď k veterinárovi, alebo mu môžem prvú pomoc pri hnačke poskytnúť aj doma? V článku si hnačkovanie u psov rozoberieme detailnejšie

Môj pes má hnačku. Ako mu môžem pomôcť?
28144
3
Reklama

Môj pes má hnačku. Ako mu môžem pomôcť?

 

 

Bohužiaľ, s hnačkujúcim psíkom sa stretne takmer každý psíčkar. Nejde o príjemnú záležitosť, a preto je dobré vedieť, ako môžeme psíkovi pomôcť, či ako hnačkám predchádzať.

Medzi tie lepšie správy patrí fakt, že väčšinou nejde o nijaký život ohrozujúci problém, a psík sa do pár hodín, či dní s hnačkou vysporiada sám. S návštevou veterinára preto môžeš počkať. Býva zapríčinená črevnými parazitmi, nevhodnou stravou, no môže ísť aj o infekciu čriev.

 

Ako zastavím hnačku môjho psa doma?

V prvom rade nastoľ svojmu utrápenému psíkovi diétny režim. Namiesto zvyčajnej večere mu uvar kuracie prsíčka s neochutenou ryžou, alebo mu ponúkni iba čistý vývar s ryžou. Môžeš pridať 1 až 3 polievkové lyžice konzervovanej alebo uvarenej tekvice. Takto nastavená diéta by mala hnačku zastaviť a spomaliť tak pohyblivosť čriev.

Chodievaj so psíkom častejšie von a sleduj jeho stolicu počas najbližších hodín. Pred tým, ako navštíviš veterinára, zodpovedz si na tieto otázky:

  • pravidelnosť stolice
  • množstvo
  • nadmerné namáhanie pri stolici
  • našiel si cudzie predmety v stolici
  • parazity v stolici

Pokiaľ tvojho psíka trápi hnačka viac ako 3 až 5 dní alebo je sprevádzaná inými príznakmi, ako je zvracanie, strata chuti do jedla, bolestivé bruško, ponáhľaj sa k veterinárovi, čím skôr. Veterinár mu pravdepodobne urobí test na kontrolu črevných parazitov. A môže skúsiť špecifickejšiu terapiu, nasadiť probiotiká, odčervovacie tablety, antibiotiká či špeciálnu veterinárnu diétu.

 

 

Utekaj rovno k veterinárovi

Ak si našiel v riedkej stolici svojho psíka veľké množstvá krvi, psík je slabý a letargický, zvracia, bolesť brucha a nechutenstvo pretrváva, s návštevou lekára neváhaj. Neprestávajúca a náhla hnačka môže signalizovať život ohrozujúci stav.

 

Akútna krvavá hnačka u psa je veľmi nebezpečná

Krvavá hnačka spojená so zvracaním či kolapsom, môže znamenať veľmi závažné ochorenie, ako je napríklad anafylaxia, Addisonova choroba, akútny hemoragický hnačkový syndróm či mezentrický volvulus.

 

  • Anafylaxia

Pri anafylaktickom šoku ide o alergickú reakciu, pri ktorej je zvyčajne napadnutá pečeň, ktorej poškodenie spôsobí extrémne narušenie tráviaceho systému. Anafylaxiu spôsobuje najčastejšie uštipnutie hmyzom, potraviny, chemikálie, reakcie na niektoré očkovacie látky a niektoré lieky.

Vo všeobecnosti platí, že môže anafylaxia postihnúť zdravých psíkov, ktorý znenazdajky pocítia slabosť, vracanie, kolaps, a krvavú hnačku.  Pri pozorovaní týchto príznakov, ihneď navštív veterinára, ktorý bude musieť psíka ihneď stabilizovať a odstrániť prípadný alergén, ktorý spôsobil reakciu.

 

  • Addisonova choroba

Je ochorenie endokrinného systému, a v dôsledku poškodenej kôry nadobličiek, má za následok nedostatok produkcie kortizolu v tele, spôsobuje časté zvracanie a hnačku.

 

Aký priebeh môžem očakávať na veterinárnej pohotovosti?

Pri akútnom zlom stave tvojho psíka bude veterinár pracovať veľmi rýchlo. Je veľmi dôležité, aby si vedel dôkladne popísať správanie tvojho psíka z pred pár hodín. Čo jedol, ako sa správal, množstvo a charakter stolice. Mal by si vedieť, kedy bol naposledy odčervovaný, lieky ktoré práve užíva, či zdravotné problémy, ktoré by mohli pomôcť veterinárovi správne určiť diagnózu a rýchlo konať. Lekár urobí psíkovi testy, na základe ktorých by mal prísť na správnu diagnózu a nasadí liečbu.

 

Našťastie, vo väčšine prípadov hnačka neznamená vážnejšie problémy a poradíš si s ňou ľahko aj doma, jednoduchou úpravou jedálnička tvojho psa. Ak nevieš ako na to, radšej sa vždy poraď s veterinárom. 

Zdroj: dogster.com

 

 

Bruno odporúča:

5 byliniek, ktoré uľahčia tvojmu psovi prechod na surovú stravu

10 TOP ľudských potravín, ktoré môžeš v pohode zdieľať so svojim psom

Psy kŕmené vegánskou stravou žijú zdravší život. Pravda alebo lož?

Toto jedlo by si mal zaradiť do jedálnička tvojho psa

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

Reklama
Henrietka
pred 4 rokmi
zmenit stravu, davat mu viac vody.Kludne vymenit konzervy, granule
Majola
pred 4 rokmi
hylak, zmenit stravu a hlavne nedavat žiadne zbytky, ako to robi vela ludi
aramis
pred 5 rokmi
hylak a zmena stravy a nam velmi sadol po schudnuti po operacii brit monoprotein a nakopol nas spat do zivota
Blog Fórum