Psy kŕmené vegánskou stravou žijú zdravší život. Pravda alebo lož?

Vegánska strava a psy. Ide to vôbec dokopy? Možno sa budeš veľmi čudovať, ale odborníci v tom majú úplne jasno.

Psy kŕmené vegánskou stravou žijú zdravší život. Pravda alebo lož?
Zdroj foto: Ve Shandor
8135
3
Reklama

Psy kŕmené vegánskou stravou žijú zdravší život. Pravda alebo lož?

 

Tisícky vegánov vlastnia domáceho miláčika, alebo sa starajú o zachránené mačky či psov. Otázka ich jedálnička je však nekonečnou spornou debatou v našej spoločnosti. Prečítaj si zaujímavý príspevok profesora Andrewa Knighta, európskeho veterinárneho špecialistu v oblasti vedy o životných podmienkach zvierat, etiky a práva z Winchesterskej univerzity, ktorý sa k tejto otázke vyjadril.

 

vegánska strava pre psov, pes vegetarian, Foto: Ve Shandor photography

 

Andrew začína svoj príspevok k vegánskej problematike opisom niektorých zvierat a ich stravovacích zvyklostiach. Spomína morských velikánov, ako plávajú niekoľko míľ za jedným druhom potravy, ktorá ich napokon môže stáť v boji o ňu život. A pritom by sa pokojne mohli uspokojiť s menšími a ľahšími korisťami. Tiež opisuje život domestikovaných mačiek v Afrike, ktoré stále lovia svoju potravu, no napokon ju zapijú kravským mliekom. Prečo jeho úvodné slová smerovali sem? Chcel poukázať na to, že aj tieto zvieratá majú viac možností.

Vo fascinujúcom zobrazovaní nelogiky, mnohí ľudia považujú vegánske stravovanie spoločenských zvierat za neprirodzené. Niektorí z nás bojujú proti nekonečnému environmentálnemu zaťaženiu odvetvia týkajúceho sa hospodárskych zvierat. Ale tiež sa obávajú, že vegánska strava by ich miláčikov ochudobňovala o základné živiny“ – hovorí Andrew Knight.

 

vegánska strava pre psov, pes veganFoto: Ve Shandor photography

 

Jedálniček na báze mäsa: zopár škaredých právd

Andrew začína hneď zprudka - „Je preukázaná vyššia chorobnosť u psov a mačiek, ktoré boli dlhodobo držané na niektorých komerčných mäsových diétach. V tomto prípade sú zaťažené orgány ako obličky, pečeň, srdce, štítna žľaza a koža. Ochorenia týchto orgánov sa posledných rokoch vyskytujú oveľa častejšie.“

 

Ak si to rozoberieme na drobné... Toxíny, ktoré nie sú dostatočne závažné na to, aby spôsobili akútne reakcie, sú však dostatočne silné na to, aby spôsobili bunkové poškodenie. Všetko pod vplyvom času. Ak sa takéto toxíny nachádzajú v strave, prvým orgánom, ktorý im je vystavený, je pečeň. Následne obličky, pretože sa ich budú snažiť vylúčiť. Toxíny prenášané krvou, zasahujú celý organizmus a dlhodobé bunkové poškodenie môže predisponovať až k rakovine. Naozaj sa takéto toxíny nachádzajú v komerčných krmivách pre našich psov či mačky? Áno, nachádzajú.
 

 

 

 

Jedálniček na báze vegánstva

Nie je preto prekvapením, že sa vyskytujú prípady, keď zviera vďaka svojmu majiteľovi prejde na vegánsku vyváženú stravu a jeho zdravotný stav sa náhle zlepší. Eliminované sú ochorenia ako rakovina, rôzne infekcie, hormonálne poruchy, pod kontrolou sú alergie, ektoparazity, ale aj hmotnosť či artritída.

 

Existuje niekoľko štúdií, ktoré skúmali zdravie mačiek a psov dlhodobo udržiavaných na vegetariánskej alebo vegánskej strave. Wakefield a kol. (2006) porovnávali zdravie 34 mačiek, ktoré boli počas doby jedného roka kŕmené vegetariánskou stravou, s 52 mačkami udržiavanými na mäsovej diéte. Vo veku, pohlaví či veľkosti jedincov neboli žiadne signifikantné rozdiely, pričom väčšina mačiek bola na konci experimentu označená ako zdravá.

 

vegánska strava pre psov, pes vegánFoto: Ve Shandor photography

 

Brown a kol. (2009) testovali 12 psov plemena sibírsky husky počas ich najaktívnejšej sezóny. 6 z nich bolo kŕmených komerčnou stravou odporúčanou pre aktívne psy a zvyšným šiestim bola podávaná bezmäsitá strava formulovaná podľa rovnakých nutričných potrieb. Takáto strava (a nič iné) im bola podávaná 16 týždňov, pričom 10 z nich počas pretekov. Neskôr boli vykonané veterinárne kontroly a krvné testy. Všetky psy zostali vo vynikajúcom fyzickom stave s normálnymi krvnými výsledkami.


Tieto výsledky nie sú nijak prekvapujúce, keď uvážime, že zvieratá potrebujú špecifické živiny, nie ingrediencie. Neexistuje žiadny vedecký doklad o tom, že strava obsahujúca čisto rastlinné, minerálne či syntetické zložky nemôže byť formulovaná tak, aby spĺňala všetky chuťové a výživové kritériá.

 

 

Použitie nutrične úplnej a primerane vyváženej komerčnej stravy či výživového doplnku pridaného k domácej strave je však nevyhnutné na to, aby sa zabránilo nedostatku výživy a následnému ochoreniu zvieraťa. Rovnako aj prechody medzi jednotlivými spôsobmi kŕmenia, by mali prebiehať postupne. Dôležitá je kontrola kyslosti moču. Vegánska strava môže mať totižto za následok viac alkalický moč, z čoho vyplývajú močové kamene a s tým spojené vážne ochorenia (najmä u mačiek).

 

 

Na záver si zopakujme najdôležitejšiu informáciu, ktorú Dr. Andrew Knight vyslovil:

Psy, mačky, či fretky potrebujú špecifické živiny, nie špecifické zložky stravy.“

 

 

vegánska strava pre psov, pes vegánFoto: Ve Shandor photography

Zdroj: https://vegansociety.com

Zdroj foto: Ve Shandor photography

 

 

Bruno odporúča

Toto jedlo by si mal zaradiť do jedálnička tvojho psa

5 byliniek, ktoré uľahčia tvojmu psovi prechod na surovú stravu

Top 6 druhov superovocia pre lepší život tvojho psa

14 skvelých tipov ako vylepšiť jedálniček tvojho psa

 

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Romanna9
pred 5 rokmi
áno, my krmíme Brit monoprotein konzervami, plus ktomu i granule brit :)
Laura323
pred 5 rokmi
Presne! úplne súhlasím s Peťou. dnešné granule sú i za dobrú cenu veľmi kvalitné zložením.
Peťa šimková
pred 5 rokmi
Vôbec. my sme radšej za kvalitné granule, ktoré obsahujú všetky potrebné latky pre psíka. a nie ho trápiť bez masa.
Blog Fórum