Tip na výlet so psom: vrch Osnica v Malej Fatre

Malá Fatra ponúka veľké dobrodružstvá a je často vyhľadávaná hojným počtom turistov pre jej krásy a dostupnosť jednotlivých vrchov. Vyber sa spolu s Viktorom a Nalou na skvelú turistiku na Osnicu.

Tip na výlet so psom:  vrch Osnica v Malej Fatre
Zdroj foto: Viktor a Nala
7201
Reklama

Tip na turistiku so psom

Osnica (vrch)

 

Lokalita:      Malá Fatra, Žilinský kraj

Trasa:          obec Biela – Pod Rozsutcom – Sedlo Osnice – Osnica – a späť

 

 

Ťažko sa niečo vyrovná tomu, keď kráčate po hrebeni Malej Fatry a môžete sa kochať okolitým končiarmi. A preto sme si jeden piatkový večer povedali, čo tak vybehnúť do Fatry a na druhý deň ráno sme už nastavili smer Terchová. Ale namiesto toho, aby sme zdolali turistami obľúbený Rozsutec či Kriváň, tak sme si vybrali o niečo pokojnejší vrch Osnice.

 

Tip na turistiku so psom Osnica (vrch)Foto: Viktor Adamov

Osnica sa nachádza vo východnej časti Malej Fatry a je len medzizastávkou na sedlo Medziholie pod Veľkým Rozsutcom z obce Párnica, odkiaľ vedie nástupná trasa po modrej turistickej značke. Alternatívne sa môžete vydať na Osnicu zo strediska Lučivná po žltej značke. Alebo môžete ísť ako my a svoj začiatok si zvoliť z obce Biela. Do Bielej sa dostanete pomocou cesty medzi Zázrivou a Párnicou, z ktorej odbočíte do malej dolinky, kde prevláda ticho nádhernej prírody. Miestami som mal pocit, že v obci ani živej duše.

 

Tip na turistiku so psom Osnica (vrch)Foto: Viktor Adamov

Túru sme započali z Bielej a vydali sme sa po zelenej značke smerom na Medziholie, prevažne lesným chodníčkom. Je to menej frekventovaný chodník, takže stretnete minimum ľudí. Čo sa nedá povedať o spomínanom Medziholí, odkiaľ sa viete dostať na Rozsutec, Stoh alebo pokračovať na Poludňový grúň, poprípade zísť do Štefanovej.

 

Tip na turistiku so psom Osnica (vrch)Foto: Viktor Adamov

Našťastie sa odtiaľto viete dostať aj na náš vrchol Osnice a keď opustíte sedlo, tak opäť ste na chodníku len vy, Váš štvornohý miláčik a príroda. V duchu samoty a pokoja sme krok za krokom sa dopracovali po modrej značke cez Sedlo Osnice, strmú lúku a opäť lesný chodníček až vrch Osnice. Na prvý pohľad neočarí, nemá ani čím, keďže je to plochý zatrávnený vrch a nebyť značky, tak ani neviete. Jeho čaro spočíva v jeho odľahlosti od davov turistov a krásnymi výhľadmi na Veľký Rozsutec, Stoh, Šíp či Veľký Choč a za ním týčiace sa Vysoké a Nízke Tatry rozdelené Podtatranskou kotlinou. Preto sme tu strávili nejaký čas a užili si, čo nám príroda ponúkla.

 

 

Tip na turistiku so psom Osnica (vrch)Foto: Viktor Adamov

Tip na turistiku so psom Osnica (vrch)Foto: Viktor Adamov

Po doplnení energie sa vyrazili späť po rovnakej trase do obce Biela. Počas celej túry sa Vám naskytne viacero krásnych výhľadov doplnených o krásne fatranské lesy a lúky. Ak nechcete ísť po rovnakej ceste späť, je možné si spraviť napríklad okruh Párnica-Osnica-Lučivná-Párnica.

 

Tip na turistiku so psom Osnica (vrch)Foto: Viktor Adamov

Po túre odporúčam doplniť pitný režim a brušká v minipivovare nad Terchovou, kde varia dobré jedlo, ale čo je podstatnejšie, tak výborné pivko. Po tejto večeri sme sa premiestnili do neďalekého kempu, kde sme ešte niečo opiekli pri ohníku a išli do pelechu, keďže na druhý deň nás čakali Súľovské vrchy, aj keď vtedy sme ešte o tom nevedeli.

 

 

Tento článok pre teba a tvojho chlpatého parťáka pripravili :

shiba inu slovakia

 

Bruno ti odporúča:

Tip na výlet so psom: Záruby v malých Karpatoch

Tip na výlet so psom: Vrch Vápenná (Roštún)

Tip na výlet so psom: Grinavské jazerá a ich tri vyhliadky

Tip na výlet so psom: Hrad Dobrá voda

 

 

Viktor Adamov
Viktor Adamov
Volám sa Viktor, pochádzam z Bratislavy a pracujem ako projektant. Milujem prírodu, cestujem a popritom rád fotím. O japonské plemená som sa začal zaujímať niekoľko rokov dozadu a nadchla ma ich povaha - typická japonská samostatnosť, nezávislosť ale zároveň oddanosť a vernosť. Po zodpovednej príprave som si zaobstaral moju líšku - Nalu z CHS Wakizashi of Tianito. Najlepšie rozhodnutie v živote! Spolu sa potulujeme Slovenskom, ale už sme spoločne stihli nazrieť aj za hranice. Zoberte svoju shibu spolu s nami na POTULKY S LABKAMI.
Reklama
Blog Fórum