Reprodukčný cyklus sučky. Majú aj sučky svoje dni?

Myslíš si že aj psy majú svoje dni? Nie je to ďaleko od pravdy, avšak psy, teda sučky, majú estrálny cyklus, ktorý sa líši od menštruačného cyklu. Čítaj ďalej

Reprodukčný cyklus sučky. Majú aj sučky svoje dni?
Zdroj foto: Paolo Nicolello
30699
1
Reklama

Reprodukčný cyklus sučky

 

Podobné otázky, ako napríklad „Majú psy pupok?“, „Majú psy svoje dni?“ majú tendenciu vznikať kvôli antropocentrizmu, čo znamená, že spôsob akým my, ľudia, prežívame svet je jediný, na ktorom záleží. Pre ľudí je zvláštne, že psy nemajú pupky ako ľudia.

My, veľkolepá civilizácia, sa zamýšľame skutočne nad veľkými zvláštnôstkami. Majú aj psy svoj  „menštruačný“ cyklus?

 

Menštruačný verzus estrálny cyklus

Zatiaľ čo cicavce všetkých druhov, vrátanie psov a ľudí majú podobný reprodukčný systém, spôsob akým pohlavné orgány fungujú, nie je rovnaký. Ženy predchádzajú menštruačným cyklom, procesom na oplodnenie vajíčok, ktorý trvá v priemere 28 dní. Na druhej strane, sučky predchádzajú estrálnym cyklom, ktorý je síce podobný účelom, tak ako u žien, avšak je odlišný v jeho realizácii.

Estránly cyklus u psov trvá v priemere 180 dní.

Jedným z dôvodom, prečo si mýlime menštruačný cyklus u ľudí a estrálny cyklus u psích sučiek, je prítomnosť krvavého vaginálneho výtoku, v oboch cykloch. U ľudí maternica vytvára živiny pre predpokladaný rast plodu. Pokiaľ sa vajíčko počas cyklu neoplodní, vylučuje sa z tela. Ale u psov je to inak. Pokiaľ vajíčko nebolo oplodnené, tento materiál bohatý na živiny, organizmus absorbuje počas dlhšieho časového obdobia. Krvavý výtok, pochádza z pošvy, nie z maternice a slúži inej funkcii. Namiesto toho, aby sa krvácanie označilo ako záver cyklu, u psov je to naopak, a krvavý výtok signalizuje nástup plodnosti.

 

 

Estrálny cyklus u sučiek

Takže, ak sa spýtaš či má tvoj pes svoje dni, menštruácia nie je ten správny pojem, pretože psy menštruáciu nemajú.

 

4 hlavné fázy estrálneho cyklu:

  1. Proestrus
  2. Estrus
  3. Diestrus
  4. Anestrus

 

Psia vagína vypúšťa krv a iné tekutiny počas prvých dvoch fáz, naviac však počas proestru. Keď hovoríme, že sa sučka „hára“ znemená to, že ide o prvé dve fázy estrálneho cyklu – proestrus a estrus.

Počas proestru, ktorý môže trvať od 3 do 17 dní, telo sučky produkuje veľké množstvo estrogénu. Sučka začína mať krvavý tmavočervený výtok, ktorý ja spôsobený nadmernou produkciou hormónov a feromónov. Počas prvej fázy zvyknú sučky častejšie močiť. Hormóny a feromóny v krvi a v moči priťahujú potencionálnych psích kamarátov aj na veľké vzdialenosti.

Estrus je najkratšou fázou estrálneho cyklu. Trvá 4 až 7 dní. To je obdobie, počas ktorého je sučka pripravená na párenie a oplodnenie. Počas estru krvácanie pokračuje, no je menej intenzívne a výtok je svetlejší. V tejto fáze sú sučky ospalejšie, môžu byť menej aktívne a často si aj začnú pripravovať „hniezdo“ v očakávaní nového prírastku.

Na začiatku tretej fázy sa zastaví krvavý výtok, či je vajíčko oplodnené, alebo nie. Diestrus trvá približne 65 dní, je to časový úsek, ktorý sa často označuje aj ako psie tehotenstvo. Ak vajíčko nie je oplodnené, diestrus je fáza, počas ktorej sa živiny, ktoré sa nahromadili, aby vyživovali očakávaný vrh šteniat, absorbujú v tele.

Poslednou fázou estrálneho cyklu psov je anestrus. Počas tohto obdobia, ktoré trvá 2 až 3 mesiace je sučka sexuálne a hormonálne neaktívna.

 

„Sučka by mala mať aspoň raz šteniatka“

Táto veta je podobne ako „Negúľaj očami, lebo ti tak zostanú.“ jednoducho NEPRAVDIVÁ. Výhody sterilizácie a kastrácie psov už nie sú také sporné. Okrem nežiadúcich a nekontrolovateľných vrhov kastráciou zamedzíš aj šíreniu rakoviny prsníkov, vaječníkov či maternice v neskoršom veku. Kastrácia zabraňuje vzniku smrteľnej bakteriálnej infekcie maternice, ktorú poznáš aj pod pojmom pyometra. Toto ochorenie môže dostať každá nekastrovaná sučka v akomkoľvek životnom období, riziko sa však zvyšuje hlavne v staršom veku.

Zdroj: dogster.com

 

 

Prečítaj si články na podobnú tému:

Nový výskum na svete. Pomáha kastrácia psa pri riešení jeho agresivity?

Adopcia psa pomáha človeku bojovať s depresiou

Vedci nepoznajú dôvody na rozdielne správanie sa psov a feniek

Pes alebo fenka?

Reklama
Rosse
pred 3 rokmi
Od kolkych rokov ma sucka svoj menstruacny cyklus
Blog Fórum