Bull športy

Jedná sa o športy určené pre teriéry typu bull, ktoré sú náročné na silu, rýchlosť, vytrvalosť a húževnatosť. Týmito športami sa nahrádzajú psie zápasy, na ktoré boli tieto psy v minulosti využívané.

Bull športy
Zdroj foto:
10223
Reklama

Bull športy

 

Jedná sa o športy určené pre teriéry typu bull, ktoré sú náročné na silu, rýchlosť, vytrvalosť a húževnatosť. Týmito športami sa nahrádzajú psie zápasy, na ktoré boli tieto psy v minulosti využívané. Šampiónmi týchto športov bývajú prevažne pitbulteriéry, ktoré sa stále chovajú hlavne pre výkon a nie pre exteriérové vlastnosti. Ďalej sa na súťažiach zúčastňujú najmä plemená americký stafordšírsky teriérstafordšírsky bulteriéranglický bulteriér.

 

Medzi disciplíny tzv. bull športov patria:

Weight Pulling, Weight Pull Sprint, Monkey Track, Tug of War, High Jump, Wall Climbing, Hang Time, A-Frame

 

Weight Pulling

Po slovensky ťahanie bremien. Pes má na sebe špeciálny postroj a jeho úloha je roztiahnuť vozík s nákladom a ťahať ho po určenej dráhe (6-10m). Vozík sa pohybuje po koľajniciach alebo po rovnom a hladkom asfalte. Trénované psy utiahnu aj 100 násobok svojej váhy!

 

 

Weight Pull Sprint

Pri tomto športe sa psy rozdelia do váhových kategórií, podľa ktorých sa im určí záťaž na ťahanie. Záťaž môže byť živá, teda človek na špeciálnej trojkolke alebo pneumatika. Potom sa ju snažia čo najrýchlejšie ťahať po určenej trati (obvykle 50m).

 

Monkey Track

Po slovensky opičia dráha. Je to beh cez prekážky, podobný agility. Na rozdiel od agility v ňom pes môže byť aj na vodítku. Dráha býva dlhá 100 až 200 metrov a úlohou psa je bezchybne a čo najrýchlejšie túto dráhu prekonať.

 

Tug of War

Preťahovanie lanom. Dva psy v postrojoch sa uviažu na kolíky tak aby nedošlo k ich vzájomnému stretu a vzdialenosť medzi nimi bola cca jeden meter. Po pripnutí nechajú handleri svoje psy zahryznúť do peška, skontrolujú zahryznutie, odstúpia a preťahovanie začína. Prehráva ten pes, ktorý peška pustí ako prvý. Psy takto vydržia súperiť aj niekoľko hodín.

 

 

High Jump

Táto disciplína simuluje boj s býkom, kde pes musel vyskočiť do výšky, zahryznúť sa býkovi do nosa a držať až do odvolania. Býči nos tu vystriedal pešek  a súťaží sa v najvyššom výskoku. Pes musí vydržať zahryznutý stanovenú dobu (väčšinou okolo 3-5 sec.). Najlepšie psy skáču do výšky cez 2 metre.

 

Hang Time

Disciplína podobná High jump, kde sa ale nemeria výška (tá je určená na 160 cm), ale čas držania peška. Niektoré psy vydržia vysieť aj hodiny!

 

High climb

Úlohou psa je vybehnúť po kolmej stene, zahryznúť sa do vysiaceho peška a vydržať stanovenú dobu (väčšinou okolo 3 sec.) Najlepšie výkony sú cez 3 metre!

 

A-Frame

Táto disciplína je špeciálne určená pre plemeno stafordšírsky bulteriér. Súťaží sa na špeciálnej prekážke v tvare písmena A. Úlohou psa je v stanovenom čase (zvyčajne 1 minúta) túto prekážku prekonávať tam a späť. Počíta sa počet preskočení. Druhá varianta je 3x1 minúta kde po každej minúte je minúta odpočinok.

Pokiaľ ťa tieto športové disciplíny zaujali a chcel by si ich vidieť naživo, pozri sa do nášho kalendára podujatí a vyber si.

 

 

 

Bruno odporúča

Zoznam kynologických podujatí 

Americký stafordšírsky teriér

Dogtrekking - turistika so psom?

2 jednoduché návody ako naučiť psa APORT

 

Zdroj foto: wikipédia

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Ak sa ti článok páčil, zdieľaj ho aj pre tvojich priateľov na:

Reklama
Blog Fórum