Prečo veľké psy žijú kratšie, ako tie malé?

Tento zvláštny jav medzi veľkosťou a životnosťou psa, nie je úplne známy. No pravdepodobne to má za následok viacero faktorov, ktoré ovplyvňujú dĺžku života u psa. Čítaj ďalej...

Prečo veľké psy žijú kratšie, ako tie malé?
Zdroj foto:
13679
Reklama

Prečo veľké psy žijú kratšie, ako tie malé?

 

Veľké zvieratá majú tendenciu žiť dlhšie než menšie. Aj keď sa samozrejme nájdu výnimky, ako je malý Africký papagáj sivý, ktorý sa môže dožiť 50 – 60 rokov. Ale späť k normálu. Mačka bude žiť dlhšie ako potkan, ty budeš žiť dlhšie ako mačka a korytnačka slonia bude žiť dlhšie ako ty. Najmenší cicavec na svete, netopierik najmenší (Craseonycteris thonglongyai) žije 5 až 10 rokov, zatiaľ čo najväčší cicavec modrá veľryba žije 80 až 90 rokov. Vedci sa domnievajú, že sa to deje kvôli tomu, ako rôzne veľké zvieratá využívajú energiu. Bunky veľkých zvierat sú pomalšie ale účinnejšie, takže ich diely sa opotrebúvajú pomalšie a majú dlhšiu životnosť.

 

 

Keď neporovnávame rôzne zvieratá a sústredíme sa len na jeden druh, tak potom je tento trend opačný. Vedci to pozorujú pri myšiach, koňoch a dokonca aj pri ľuďoch. Tento jav je dobre známy aj nám, milovníkom psov. Psy väčších plemien nežijú tak dlho, ako tie menšie. Priemerná dĺžka života pri malých plemenách je 12 až 14 rokov; pri väčších plemenách je to 8 až 10 rokov; a takzvané „obrie plemená“ sa dožívajú len 5 až 8 rokov sad

 

Tento zvláštny jav medzi veľkosťou a životnosťou, nie je úplne známy. No pravdepodobne to má za následok viacero faktorov, ktoré ovplyvňujú dĺžku života u psa. Vedci sa domnievajú, že dôvod prečo veľké plemená umierajú mladé, môže mať za dôsledok spôsob rastu a ľudská starostlivosť.

 

Väčšie psy rastú skutočne veľmi rýchlo. Vezmi si napríklad takú ročnú dogu. Od svojho narodenia zväčší svoju hmotnosť až o 100%. V rovnakom časovom horizonte sa vlci zväčšia 60-násobne, pudle 20-násobne a ľudia len 3-násobne. Výskum v poslednom desaťročí potvrdil, že jednotlivé väčšie psy umierajú v mladšom veku, pretože tento druh zrýchleného rastu prichádza zo zvýšenou činnosťou voľných radikálov.

 

Nedávna štúdia, ktorá sa zamerala len na psov, prišla k záveru, že veľké psy zomierajú mladé, pretože rýchlo starnú. Európsky výskumníci sledovali veterinárne dáta 74 plemien u viac ako 50 000 jednotlivých psov, vrátanie prípadov, kedy zomreli a zistili, že veľké psy rastú veľmi rýchlo, čo naznačuje, že ich dospelý život prebieha v rýchlom tempe.

 

Rýchlejšie starnutie, nie je jediné vysvetlenie tohto javu. Väčšie psy sú viac náchylné k zdravotným problémom, ako sú poruchy vývinu či pohybového aparátu, k ochoreniam zažívacieho ústrojenstva či nádorom. Tieto problémy sú spojené s nepríjemnými vedľajšími následkami šľachtenia plemien psov.

 

Zdroj: mentalfloss.com

 

 

Bruno ti odporúča:

Pes v domácnosti môže zabrániť astme u detí

Čo spôsobuje očný kontakt s tvojím psom?

Dokáže pes žiarliť?

Môže pes zistiť veľkosť iného psa len na základe vrčania?

 

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

Ak sa ti článok páčil, zdieľaj ho aj pre svojich priateľov:

Reklama
Blog Fórum