Belgický ovčiak malinois (Chien de Berger Belge Malinois, Belgický ovčák malinois)

Je to vynikajúci pracovný pes, ktorý prekypuje sebavedomím a je pripravený ochrániť svojho pána v každej situácii. Viac o belgickom ovčiakovi malinois sa dozvieš v článku:

Belgický ovčiak malinois (Chien de Berger Belge Malinois, Belgický ovčák malinois)
Zdroj foto:
17938
Reklama

Belgický ovčiak malinois

(Chien de Berger Belge Malinois, Belgický ovčák malinois)

 

 

Malinois je jedným zo štyroch druhov belgických ovčiakov, ktoré boli zjednotené v 19. storočí. Jeho parťáci sú Tervueren, Laekenois a Groenendael. No poďme späť k „maliňákovi“, ako zvykneme tohto psa často nazývať. Ako je už z jeho pomenovania jasné, malinois pochádza z belgického mesta Malines. Okrem toho, že tieto psy slúžili v minulosti pri strážení a zaháňaní dobytka, najviac sa preslávili ako vojnové psy, kde preukazovali svoju ostrosť a odvahu na fronte. Avšak práve vojna skoro toto plemeno priviedla k zániku.

Ľudia si často malinoisa mýlia s nemeckým ovčiakom. Malinois má na rozdiel od nemeckého ovčiaka elegantnejšie telo a ľahšiu kostru, nechýba mu sila, obratnosť ani hnacie schopnosti.

Je to vynikajúci pracovný pes, ktorý prekypuje sebavedomím a je pripravený ochrániť svojho pána v každej situácii. Aj keď je k svojej rodine lojálny a svoju lásku dokáže opätovať, voči cudzím ľuďom je od prirodzenia nedôverčivý a rezervovaný. Malinois je pes s perfektnými strážnymi schopnosťami. Svojich ľudí a majetok si stráži len takou silou, aká je od neho požadovaná. To znamená, že aj jeho povaha je do veľkej miery ovplyvňovaná celým radom faktorov, vrátanie dedičnosti, výcviku a socializácie.

Je mimoriadne inteligentný a výcvik zvláda perfektne. Je ľahké ho vycvičiť, no pri výcviku musíš dbať na to, že je to citlivý pes, ktorý neznáša tvrdé zaobchádzanie. Dôsledný, no spravodlivý výcvik ti zaručí vzájomnú dôveru a oddanosť tohto psa. Malinois má neuveriteľnú túžbu pracovať a najšťastnejší je, keď má pravidelnú činnosť a zamestnanie.

Belgický ovčiak malinois potrebuje dostatok aktivity každý deň. Miluje každú akciu. Si fanúšikom dlhých výletov po prírode či joggingu? On bude tým správnym parťákom a bude neuveriteľne šťastný, že môže byť po tvojom boku. Malinois je skvelý na agility či dogdancing.

A nebuď prekvapený, ak bude behať stále dookola po tvojej záhrade, veď predsa v minulosti zaháňal dobytok.

A preto dávaj pozor, aby svoje pasenie netrénoval na deťoch, s ktorými môže mať krásny vzťah, pokiaľ budú dobre socializovaní – on aj deti. S inými zvieratami, ako sú mačky alebo aj iné psy, môže mať malinois problém, ak sa s nimi nestretol už vo svojom šteniatkovskom veku.

 

 

 

 

Bruno ti odporúča:

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

Ak už máš doma tohto krásneho psa, pochváľ sa jeho fotkou v rozšírenom profile! Zaregistruj sa medzi milovníkov psov a buď vždy informovaný. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

Ak máš s belgickým ovčiakom skúsenosti, budeme veľmi radi, ak nám napíšeš o živote s ním viac do komentárov smiley

Ak sa ti táto stručná charakteristika plemena páčila, zdieľaj článok aj medzi svojich priateľov:

Reklama
Blog Fórum