Ako naučiť šteniatko hygienickým návykom? Starostlivosť o srsť, uši, zuby a pazúriky.

Bolo by na škodu nevyužiť obdobie, kedy je tvoj psík prirodzene zvedavý a rýchlo sa učí. Správne návyky, ktoré ho naučíš za jeho šteniatkovské obdobie, sa budú so psíkom ťahať počas celého jeho života. Ako na to?

Ako naučiť šteniatko hygienickým návykom?  Starostlivosť o srsť, uši, zuby a pazúriky.
Zdroj foto:
13719
Reklama

 Ako naučiť šteniatko hygienickým návykom?

2. časť 

 

Starostlivosť o psiu srsť 

Zbožňujeme hladkať našich psov. A oni to samozrejme zbožňujú tiež. Preto nezvykne byť problémom, keď psíkovi potrebuješ prezrieť či skontrolovať srsť najmä vtedy, keď hľadáš kliešte a iné parazity. 

Niektoré dospelé psy nemajú radi dotyk na chvoste alebo okolo papule či  očí. Problém (v podobe vrčania, hryzenia) môže nastať, keď dané oblasti potrebuješ ošetriť. Aby si sa v budúcnosti vyhol podobným problémom, zvykaj svoje šteniatko na dotyky okolo citlivejších miest. V dospelosti sa tvoj psík môže poraniť alebo mu nájdeš kliešť pod jeho okom. A v takýchto prípadoch je viac než nutné, aby tvoj pes ostal  pri ošetrení kľudný.

Jemne rukou prechádzaj šteniatku po chvoste. Samozrejme, žiadne ťahanie! Opatrne s jemnosťou prechádzaj po celom tele psíka. Nevynechaj ani okolie očí. Pokojne sa mu prihováraj. Za každé kľudné správanie pri dotýkaní sa venuj šteniatku milé slovodobrú maškrtu. Dobroty si zober so sebou aj k veterinárovi. Nevadí, keď sa ideš so psíkom  len očkovať. Odmeňuj a povzbudzuj svojho malého bojovníka aj pri obyčajnej prehliadke veterinárom. Správnym prístupom môžeš získať psíka, ktorý sa teší do ordinácie. smiley

Venuj potrebným návykom dostatok času. Ušetrí to nervy nielen tebe ale aj tvojmu psovi. 

Učiť šteniatko podobným návykom je veľmi jednoduché. Navyše šteniatka sú  prirodzene zvedavé, čo výrazne urýchľuje ich návyk na nové veci. 

Majiteľ dlhosrstého plemena musí svojmu šteniatko predstaviť aj potrebné náradie na úpravu srsti. Zvuk strihacieho strojčeka dokáže vydesiť nejedného psa. Zoznám šteniatko so všetkými potrebnými vecami. Urob to nenásilnou, hravou formou. Nezáleží na tom, že tieto nástroje  ešte nepotrebuješ použiť. Nechaj šteniatko očuchať dané veci, povzbudzuj ho pri tom a nešetri chválou.

 

Kúpanie 

Niektoré psy vodu milujú a niektoré nie. Podobne je to aj s kúpaním v domácich podmienkach. Na začiatok úplne stačí, keď šteniatko spozná prostredie tvojej kúpeľne. Pri jeho vložení  do vane dbaj na to, aby voda mala príjemnú teplotu. Pri prvom kúpaní stačí len pár cm vody. Cieľom je, aby sa šteniatko cítilo dobrenemalo strach.
Neexistuje žiadne univerzálne odporúčanie, ako často psa kúpať . Vyvaruj sa však častému kúpaniu. Pokožka psa sa v pravidelných intervaloch prirodzene sama obnovuje. Príliš častým kúpaním sa obnovovanie pokožky narušuje. 

Pomôcť si môžeš aj návštevou salónu pre psov alebo rôznych kúpeľní pre psov. Skúsený človek už má svoje chmaty, ktoré zbytočne psíka  nestresujú  a svoju prácu si dokážu odviesť skutočne rýchlo. 

 

Pazúriky 

Nauč psíka nechať si prezrieť labky a pazúriky. Bez strachu, kriku a nadávania. Začni s obyčajným hladkaním. Daj si načas, neponáhľaj sa. Ak tvoje šteniatko nemá problém s dotykom na labky, na vankúšiky, pokračuj ich jemným stláčaním. Odmenu si zaslúži každé jedno ochotné držanie labky. Ak sa bojíš ostrihať pazúriky, nechaj si to ukázať u veterinára alebo v salóne pre psov. 

 

Zuby a uši 

Pre malé plemená je typická zvýšená tvorba zubného plaku. Jeho neošetrením  vzniká zubný kameň, ktorý odstráni už len veterinár. Zubný kameň nemožno brať na ľahkú váhu. Ak sa nelieči, môžu vznikať rôzne zápaly ďasien a iné poruchy, ktoré sú pre psíka nepríjemné a veľmi  bolestivé. Najlepšou prevenciu pred vznikom zubného kameňa je pravidelné čistenie zubov. 

Na začiatok stačí naučiť šteniatko na dotyk v okolí papule. Samozrejme aj pri dotýkaní nešetri pochvalou. Odmeň šteniatko hlavne vo chvíli, keď sa nebráni tvojmu dotyku. Keď si naň zvykne, začni s odhaľovaním zubov. Nechať si pozrieť na zuby je tvoje malé víťazstvo. ☺  Pokračovať môžeš zadovážením si kefky a pasty. Na trhu je veľké množstvo špecializovaných kefiek pre psov. Výber je na tebe. Použiť môžeš len zubnú pastu určenú pre psov! Ľudská pasta je pre našich psov absolútne nevhodná . 

Problémy s ušami sú častým dôvodom pre návštevu veterinára. Nie je potrebné pravidelné čistenie uší avšak na jeho  kontrolu  musí byť každý psík naučený. Nie je to nič zložité. Do jednej ruky si vezmeš pamlsky a druhou rukou sa dotýkaš ucha. Stačí len nazrieť do vnútra ucha a skontrolovať čistotu. Ak sa tvoje šteniatko správa pokojne, chválime. Ak sa  nespráva pokojne, tak len vyčkaj, kým sa ukľudní. Alebo návyk na kontrolu uší vykonaj počas chvíle, kedy je tvoje šteniatko už unavené.

Je v tvojom vlastnom záujme navyknúť šteniatko na tieto bežné úkony. Verím, že ti záleží na tom, aby z neho vyrástol pohodový, vyrovnaný pes. A preto nezanedbaj jeho zvykanie na bežné úkony, s ktorými sa budete stretávať po celý život psíka. 

 

 

Bruno ti odporúča:

Ako si vybrať toho správneho psa

 Ako naučiť šteniatko hygienickým návykom? Pozor na tieto chyby!

Pes sám doma – navykanie na samotu

Čo ti musí byť jasné pred tým, ako si zaobstaráš psa

Pes "na chvíľku" alebo dočasná opatera

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Mirka Čižmáriková
Mirka Čižmáriková
Moja láska ku psom ma doviedla až k úspešnému vyštudovaniu odboru kynológia na UVM v Košiciach. Rada pomáham s výcvikom a s výchovou, majiteľom a ich psíkom. Mojim obľúbeným plemenom je kríženec a preto vlastním doma hneď dva kusy. Najlepšie sa cítim na lúke, kde môžem s úsmevom pozorovať naháňajúcich sa, šialených psov. :)
Reklama
Blog Fórum