Akého psa adoptovať k staršiemu človeku?

Už dávno nie je pravdou, že k staršiemu človeku pes nepatrí. Okrem verného spoločníka, dokáže pes človeku pomôcť v mnohých smeroch. Ako vybrať toho správneho?

Akého psa adoptovať k staršiemu človeku?
Zdroj foto: Pixabay
7437
Reklama

Akého psa adoptovať k staršiemu človeku?

 

Starí ľudia žijú často osamotení, len s minimálnou interakciou s inými ľuďmi či vonkajším prostredím. Je preto prirodzené, že oni, alebo ich rodina im chce dopriať spoločníka na dlhé chvíle. A možno si niekto povie, že pes k starému človeku už nepatrí. Avšak opak je pravdou.

 

Obáv, prečo si psíka z útulku v tomto veku nevziať, je hneď niekoľko. Malý byt, v ktorom seniori bývajú, zdravotné problémy, starostlivosť, či pohyblivosť človeka. Áno, toto všetko je pri výbere veľmi dôležité. A hoci to na prvý pohľad vyzerá veľmi zložito, nájdene toho pravého štvornohého miláčika nie je vôbec náročné.


V skutočnosti je prítomnosť psa pre starého človeka veľmi prospešná. Psy nahrádzajú najlepšieho priateľa a zlepšujú zdravie hneď niekoľkými spôsobmi. Znižujú hladinu stresu, krvný tlak a udržujú človeka aktívneho po celý deň. Rovnako ma pes vplyv aj na duševné zdravie. Spoločné prechádzky podporujú socializáciu seniorov, tým sa znižuje pocit osamelosti a potláča možná depresia. Nakoniec je ešte dôležité spomenúť, že prítomnosť psa potláča demenciu a alzheimerovú chorobu.

adopcia-stary-clove-pes-ako-vybratZdroj: pixabay

Ako vybrať toho správneho?

Na to aby si vybral správneho psa pre svojho starého rodiča, si musíš odpovedať na štyri základné otázky. Nie je to ťažké, stačí sa zamyslieť nad tým, kde starý človek býva, ako je pohyblivý, ako mu slúži zdravie, aké vlastnosti od psa vyžaduje a či mu jeho vek dovoľuje psa trénovať. Tak si to poďme rozobrať na drobné.

 

Kde bude pes žiť?

V prvom rade je dobré si povedať, že žiadny pes nemôže žiť v takom prostredí, ktoré mu neposkytuje komfort pre plnohodnotný život. Preto si treba vedieť odpovedať na otázku, v akom prostredí bude pes žiť. Veľkosť nového domova, záhrada či blízkosť susedov sú faktory, s ktorým treba pri výbere psa rátať.

 

 

Život v byte je skôr vhodný pre menšie plemená, ktoré sa tu budú cítiť určite príjemnejšie, ako psy veľkých rozmerov. Väčší pes je dobrou voľbou v prípade, že seniori bývajú v dome a ešte lepšie ak je v ponuke aj dvor.

 

Veľkosť dvora (záhrady) je taktiež dôležitá. Veľký oplotený pozemok poskytuje psovi určite viac pohybu (napríklad naháňanie hádzanej loptičky), ako malé záhradky v mestách. Preto veľké psy, alebo psy náročnejšie na pohyb ocenia voľnú plochu na pohyb a radi ju vymenia aj za prechádzku. Mestský dom s menším dvorom, alebo byt bez záhrady je vhodnejší pre menšie plemená. Väčšie psy by v takýchto priestoroch vyžadovali častejšie prechádzky.


Prítomnosť susedov je rovnako dôležitý faktor. Zatiaľ čo menší pes je určite vhodnejší do bytu, malý pes, ktorý často šteká, už nie je najšťastnejšou voľbou.

adopcia-stary-clove-pes-ako-vybrat
Zdroj: pixabay

Mobilita a iné zdravotné problémy u staršieho človeka

Zdravie seniorov a výber psa idú ruka v rukáve. Určité zdravotné problémy, či obmedzená pohyblivosť má významný vplyv na výber toho správneho psa. Napríklad ľudia, ktorí nemajú možnosť chodiť na dlhé prechádzky, alebo nemajú silu potrebnú na udržanie psa, by sa mali vyhnúť adopcii väčších plemien. Avšak seniori s rovnakými problémami, ktorí žijú v dome so záhradou sa týmto pravidlom riadiť nemusia.

 

Vo všeobecnosti, ľudia so zdravotnými problémami by si mali radšej zaobstarať menšieho psíka. Srdcové ochorenia, alebo ochorenia dýchacích ciest znemožňujú človeku absolvovať dlhšie a energeticky náročnejšie ochorenia. Osteoporóza či artritída zase znemožňuje človeku hodiť loptičku. Človek s nízkou hustotou kostí by mal taktiež zvoliť plemeno, ktoré nie je príliš náročné na pohyb a rado obľubuje leňošenie na gauči.


Tri slová – vek, energia a zdravie u psa

Pri výbere vhodného miláčika by ťa mali zaujímať tieto tri faktory: vek psa, jeho energetické potreby a zdravotné problémy.

 

Prvý faktor, ktorý treba pri adopcii zvážiť, je vek psa a jeho predpokladaná dĺžka života. Zvyčajne sa odporúča, aby sa k seniorovi adoptoval starší psík. Je to hlavne z toho dôvodu, že staršie psy sú pokojnejšie, vyrovnanejšie a viac poslušné. Naopak šteniatka potrebujú výcvik a viac pozornosti.

 

Menšie plemená sa dožívajú viac rokov, ako väčšie plemená. Starší vitálny človek môže napríklad vyžadovať psa, ktorý bude ešte určite dlho žiť, a tak mu robiť spoločnosť ešte dlhé roky.

Druhým faktorom, ktorý treba zvážiť je energetická úroveň psa. Väčšina dôchodcov si pochvaľuje pokojnejších, nie príliš na pohyb náročných spoločníkov. Ale samozrejme existujú aj výnimky, kedy ide o stále aktívnych ľudí.


Tretím a najdôležitejším faktorom je zdravotný stav psa. Hoci predpovedanie budúcnosti ohľadne zdravotných problémov môže znieť smiešne, existujú plemená, ktoré sú na niektoré ochorenia viac náchylné. Seniori, ktorí majú svoje zdravotné problémy, nemusia chcieť riešiť ochorenia aj svojich psov. Dôvod však môže byť aj ten, že starší ľudia už nešoférujú, a tak môže pes trpieť aj dlhšiu dobu, kým s k nemu dostane veterinár.


Vycvičený pes - lepší spoločník

Adopcia psa, ktorý prešiel tréningom je určite pri starších ľuďoch tou lepšou možnosťou. V tomto prípade si človek môže pokojne adoptovať aj väčšieho psa, pretože ho jednoducho bude už poslúchať. Naopak u menších psov je menej pravdepodobné, že budú ťahať na vodítku, že poskáču návštevu, či zničia topánky alebo nábytok.

 

Niektorí starší ľudia nemajú možnosť trénovať svojho nového psa. Adopcia šteniatka a jeho následné zaradenie do psej škôlky, je ďalšou z možností.

 

Tiež je na zamyslenie zaobstaranie si asistenčného psa. Tieto psy sú vhodné pre seniorov s ťažkým postihnutím, pretože v tomto prípade je pes viac ako spoločník. Môžu pomôcť vykonávať človeku každodenné úlohy – otváranie dverí, prinesenie invalidného vozíka, pomoc s obliekaním, nosenie predmetov či zabezpečenie rovnováhy.

Bohužiaľ neexistuje presný vzorec, ktorý by nám napovedal, akého psa adoptovať k staršiemu človeku. Avšak vyššie spomínané kritériá určite napomôžu pri výbere toho správneho štvornohého parťáka.

Zdroj: http://dogsaholic.com

 

 

Bruno ti odporúča:

Ako funguje adopcia psa z útulku?

Prečo si vybrať z útulku dospelého psa?

Máme doma, útulkáča!

Top 10 rebríček najlenivejších plemien psov. Súhlasíš s ním?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum