Ako správne ochrániť psie labky v zime?

Psie labky sú namáhané celoročne. V lete trpia na horúcom asfalte, zima ich skúša v podobe posypovej soli či možnosti popraskania. Ako ochrániť labky našich miláčikov?

Ako správne ochrániť psie labky v zime?
Zdroj foto: PesBruno.sk
7105
Reklama

Ako správne ochrániť psie labky v zime?

 

Popri zimných radovánkach v podobe mrazivých prechádzok zo svojim psím miláčikom nesmieme zabúdať na ochranu ich labiek. Práve tie sú v zime viac namáhané a hrozí, že dôjde k ich zraneniu.

 

Ako zabrániť zraneniam?

Jednou z najväčších hrozieb pre zdravé labky je soľ, ktorá sa používa na topenie ľadu na chodníkoch či príjazdových cestách. Dlhodobý kontakt soli s vankúšikmi na labkách može viesť až k chemickým popáleninám. Nečakaj na prvé príznaky, ako je krívanie, a hneď ako je to možné, vezmi psa na trávu alebo sneh, a v prechádzke pokračuj radšej po tomto povrchu.

 

Ďalšou hrozbou je požitie posypovej soli. Psy si labky po prechádzke olizujú, neraz im zachutia aj tvoje topánky, veď sú slané. Ak tomu chceš zabrániť, vždy po prechádzke svojmu psovi labky premy vodou a svoje topánky drž mimo jeho obzoru.

 

 

Inou častou príčinou boľavých labiek počas chladných zimných mesiacov sú ľadové guľôčky, ktoré sa tvoria medzi vankúšikmi a chlpmi psa. Zabrániť sa tomu dá pomerne jednoducho. V zimných mesiacoch skráť srsť medzi vankúšikmi na takú dĺžku, aby sa ľadové častice nemohli vytvárať. Dlhá srsť nielenže prispieva k tvorbe týchto ľadových nepríjemností, ale rovnako tiež v sebe zachytáva posypovú soľ.

 

V neposlednom rade treba myslieť aj na vysúšanie a popraskanie psích labiek. Rovnako ako suchý zimný vzduch vysušuje ľudskú pokožku, prispieva aj k vysušeniu a popraskaniu labiek. Labky treba pravidelne kontrolovať a ošetrovať.

zima-ochrana-labky-pes-snehFoto: Karolína Dobiašová

Ako labky ochrániť?

V súčasnosti existuje na trhu množstvo produktov, ktoré sľubujú ochranu psích labiek počas zimných mesiacov. 

 

Vyššie sme spomínali, že jednou z možnosti, ako labky ochrániť je pravidelné čistenie po skončení prechádzky. Inou alternatívou môže byť ochranný krém. Najlepšie taký, ktorý je vyrobený z 100% prírodných, organických surovín, ako je napríklad bambucké maslo. Pri takomto druhu výrobku sa totižto nemusíš báť, že svojmu miláčikovi natieraš na labky akúsi „chemické zlúčeninu“.

 

Ďalšou alternatívou, ako ochrániť labky, je používanie psích papučiek. Takéto papučky ochránia labky nielen pred posypovou soľou, či tvorbou ľadových čiastočiek, ale taktiež pred možnosťou porezania labiek ostrým ľadom, alebo predmetmi ukrytými pod snehom. Dôležité je zvolenie správnej veľkosti papučky, aby bola pohodlná pre psa a maximalizovala sa tak ochrana jeho labky.

 

Psie papučky môžu vyzerať hlúpo, ale naozaj sú tou najvyššou ochranou labiek tvojho psa. S trochou času a trpezlivosti dokážeš svojho psa trénovať na ich každodenné používanie a využitím tých správnych odmien pri tréningu, ich začne priam milovať.

 

Ako teda psa privyknúť na papučky?

  • Začni tým, že mu papučky nechaj očuchať, ukáž mu ich a dovoľ, aby sa s nimi riadne zoznámil.

  • Ak je pes pokojný a naučený na manipuláciu s jeho labkami, začni mu ich obúvať striedavo na všetky labky, ale vždy na krátky čas.

  • Po celý čas psa odmeňuj, aby sa mu papučky spájali s príjemnými udalosťami.

  • V okamihu, keď ich tvoj pes akceptuje na každej labke zvlásť, začni papučky náhodne kombinovať vždy na dvoch labkách.

  • Prejdi na všetky štyri labky a je čas na prvé kroky.

  • Dovoľ svojmu psovi, aby prvé kroky absolvoval v bezpečí domova, potom postupne prejdi na dvor, ulicu a nakoniec si spolu užite bezpečnú prechádzku.

 

 

Zdroj titulnej foto: Zuzana Gazdíková - Bruno a Meďa

Zdroj: http://www.dogster.com

 

Bruno ti odporúča:

18 faktov, ktoré si o psích labkách nevedel

6 tipov ako ochrániť labky tvojho psa počas horúceho leta

Čo môže spôsobiť nepríjemný zápach psích labiek?

Prečo psy vždy a všetko olizujú?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum