6 právd o tom, či sa psy potrebujú v zime obliekať

Častokrát obliekame svojich psov, pretože sú v kabátikoch tak rozkošní. Ale potrebujú psy naozaj túto novodobú vymoženosť? Poďme si povedať o tom, kedy a do čoho psa obliekať.

6 právd o tom, či sa psy potrebujú v zime obliekať
Zdroj foto: Non-stop Dogwear
17484
Reklama

Bunda pre psa

6 právd o tom, či sa psy potrebujú v zime obliekať

 

V súčasnej dobe je obliekanie svojich štvornohých miláčikov veľmi populárne. A to nielen v zime do kabátikov, ale hoci aj v lete do tričiek, či na jar do svetríkov. Otázkou však zostáva, či je tento módny trend nevyhnutný a zároveň osožný pre naše psy. Či ide o tričko, mikinu, sveter alebo zimný kabát, poďme si povedať, kedy je obliekanie psa vhodné a kedy sa naopak nehodí.

 

1. Mýtus: Všetci psi bez rozdielu potrebujú nosiť kabáty, iba tak sú chránené pred chladom.

Pravda: Nie je to úplne pravda, nie každý pes potrebuje k svojmu kožuchu ďalšiu vrstvu navyše. Avšak šteniatka, staršie psy, či psy náchylné na ochorenia budú mať určite prospech z dodatočnej vrstvy tepla. Rovnako aj psy, ktoré majú krátku srsť, či namiesto srsti vlasy a ich aktivita je nižšia, ocenia, ak ich bude niečo hriať. Vyber také oblečenie pre tvojho psa, ktoré primerane pokrýva krk, brucho a koreň chvosta.

 

2. Mýtus: Všetky psy si zvyknú na nosenie kabáta.

Pravda: Niektorým psom je nosenie ďalšej vrstvy naozaj nepríjemné. Dávajú to najavo tzv. zmrazením na mieste, kedy sa odmietajú pohnúť. Rovnako sa psy môžu pokúsiť z oblečenia vyhrýzť či vyškriabať. Každopádne, nikdy nenúť svojho psa do niečoho, čo sa mu nepáči. Prvýkrát svojmu psovi obleč kabát vo vnútri a dovoľ mu, aby sa s ním dobre oboznámil. Niektoré psy však ani po dlhšej dobe takéto oblečenie neakceptujú.

 

bunda pre psa, kabát pre psa, anglický bulldog, pes brunofoto: instagram

3. Mýtus: Väčšie psy nemusia nosiť zimné bundy.

Pravda: Psy, ktoré sa narodili s dlhou alebo hustou srsťou, sa nepotrebujú obliekať do zimného kabáta. Ale existujú plemená, ktoré budú mať z neho naopak prospech, preto je potrebné posúdiť každého psa zvlášť. Napríklad chrty sú na zimu citlivejšie, nosenie funkčného zimného oblečenia preto ocenia.

 

4. Mýtus: Vyzerá to ako sveter, funguje to ako sveter. Môj pes bude v teple!

Pravda: Toto pravda nie je. Ak oblečieš psa do svetra, či mikiny, to ešte neznamená, že mu bude aj teplo. Je dobré, ak psovi do zimných, či daždivých dní oblečieš skôr nepremokavý kabát. Sveter, či mikina do seba naťahajú vlhkosť z prostredia a psa skôr ochladzujú ako hrejú. Nepremokavý kabát udrží psa v suchu, či už ide o dážď, rosu na tráve či kríkoch. Dôležitá je aj vnútorná vrstva kabátika, vždy by mala byť vyrobená z funkčného materiálu.

 

5. Mýtus: Čím tesnejší, tým teplejší.

Pravda: Pamätáš si na chvíle, keď ťa mama obliekla tak, že si sa nemohol ani pohnúť? Rovnaké to je aj u psa. Mysli na jeho mobilitu. Priliehavé áno, ale nie tesné. Najlepšie je oblečenie pre psa odskúšať ešte pred samotnou kúpou. Presvedčiť sa o tom, že žiadne popruhy či pracky nebudú tvojho psa dráždiť alebo tlačiť na nesprávnych miestach.

 

 

6. Mýtus: Čím hrubší, tým lepší

Pravda: Technológia v dnešnej dobe ide naozaj veľmi rýchlo dopredu. To sa týka aj výroby a materiálov psích kabátikov. Preto neznamená, že čím je kabátik hrubší, tým lepšie ochráni tvojho psa. Materiály, ktoré sa využívajú, dokážu byť na jednej strane tenké, ale zároveň veľmi hrejivé a odolné voči vode či vetru.

 

Na záver, ako správne odmerať psa pre jeho nový kabát?

Na to, aby kabát naozaj fungoval tak ako má, aby hrial, zároveň odvetrával, nedráždil ale nebol tiež príliš veľký, odmeraj dĺžku svojho psa medzi kohútikom a koreňom chvosta. Toto je ten najdôležitejší údaj pre zvolenie správnej veľkosti. Dodatočné meranie môžeš ešte vykonať na obvode hrudníka psa.

 

 

Zdroj: http://www.dogster.com

 

Bruno ti odporúča:

10 dôvodov, prečo nepoužívať flexi vodítko

Dodrž týchto 7 zásad a turistika s tvojím psom nebude nikdy krajšia

Prečo môjmu psovi trčí jazyk von z papuľky?

Pravda alebo mýtus? Tenisové loptičky poškodzujú zuby tvojho psa

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum