Môj pes spí celý deň. Je to normálne?

Ak tvoj pes prespí celý deň, môže to byť pokojne normálne. Ale aj nie. Obrátili sme sa na odborníka, aby sme psiemu spánku lepšie porozumeli.

Môj pes spí celý deň. Je to normálne?
Zdroj foto: PesBruno.sk
28817
1
Reklama

Môj pes spí celý deň. Je to normálne?

 

Moja fenka sa práve zobudila, napila sa z misky s vodou, letmo pozrela, čo je nové v kuchyni a opäť si ľahla spať. Je vôbec možné, aby prespala celý deň? Áno je. A ja, či hocikto iný jej môže len ticho závidieť. Je to len ich ďalšia úžasná schopnosť, že naše psy spia vtedy, kedy chcú. A my sa môžeme týmto ich neobmedzeným možnostiam iba prizerať.


V skutočnosti je pre psy úplne normálne tráviť väčšinu dňa spánkom. Tu sú niektoré dôvody, prečo to tak je:

 

Psy prirodzene spia viac ako my

Podľa veterinárneho lekára Evana Antina z Kalifornie, psy obvykle spávajú asi 12 až 14 hodín denne. Dr. Antin poukazuje na to, že dĺžka spánku psa závisí aj od jeho veku, plemena a úrovne aktivity.

Niektoré plemená majú tendenciu chrápať. Majitelia francúzskych či anglických buldočkov určite vedia, o čom hovoríme. Oni jednoducho spia a ešte si to aj užívajú. Neuveriteľné! Psy, ktoré sú aktívnejšie, ako napríklad pracovné plemená, spia menej, pretože sú viac zaneprázdnené.

Vek v otázke spánku hrá hlavnú rolu. Napríklad šteniatka majú tendenciu spať 16 až 18 hodín. Rast a dospievanie vyčerpáva, a tak patrične dobíjajú energiu. Staré psy trávia spánkom takmer rovnakú dobu ako šteniatka. Vplýva na to viac faktorov. Jednak sú staršie psy menej aktívne, ale na druhej strane môže byť ich pohyblivosť znížená aj bolesťami kĺbov či inými ochoreniami.

 

spacák pre psa, spiaci vak pre psa, pes stále spíFoto: Ruffwear - Brunov obchodík

 

Životný štýl psa domáceho

Ďalším dôvodom, prečo pes spí toľko, koľko spí je to, že jeho tempo života mu udávame my, ľudia.

Dr. Antin vysvetľuje o čo ide. „Domestikované domáce psy môžu spať viac než potrebujú aj preto, lebo majú vo svojom živote menej externej stimulácie a stresov z prostredia. Takže nemajú dôvody na to, aby boli aktívni.“ Nemusia loviť, stavať si strechu nad hlavou, utekať pred nepriateľmi, či vyhľadávať partnerov/ky. To všetko v porovnaní s ich divožijúcimi príbuznými, vlkmi či kojotmi.

Keď pes žije v starostlivosti človeka, všetky jeho potreby na prežitie sú zabezpečené. Voda, jedlo, teplý peliešok v neobmedzenom množstve. Zvyčajne sú psy aj kastrované, takže odpadá aj posledná aktivita – reprodukcia.

Iný dôvod prebytočného spánku je nedostatok činnosti. Jednoducho sa nudia. A buďme k sebe úprimní, spánok je lepšia alternatíva, ako zničený nábytok a obhryzené dvere. Na druhej strane je dobré sa opýtať, či spánok z nudy je pre psa prospešný, alebo nie.
 

Existujú aj ďalšie dôvody, prečo psy spia celý deň

Zdravotné problémy môžu tiež spôsobiť, že psy spia dlhšie, ako je normálne. Hormonálna nerovnováha, ochorenia ako hypotyreóza, či metabolické poruchy. Jednoducho každé ochorenie, ktoré psovi odoberá energiu z tela, spôsobuje nadmerný spánok.
 

Ako zistím, že môj pes príliš veľa spí?

Všeobecne je ťažké povedať, či množstvo spánku je spôsobené zdravotnými problémami. Ak nemôžeš vylúčiť bežné faktory, ako je vek psa, hľadaj ďalšie príznaky. Kde začať? Napríklad, ak tvoj pes nie je aktívny ako obvykle a aj stravy zožerie menej, môže ísť o zdravotný problém.

 

Otázka z druhej strany. Môže mať pes nedostatok spánku?

Áno aj to je možné. Dr. Antin hovorí, že psy s respiračnými ochoreniami, spánkovým apnoe, alebo psy trpiace nadváhou, môžu trpieť nedostatkom spánku. Ďalej to môže viesť k chronickej únave a nízkej hladine energie. Tieto prípady sú však zriedkavé.

Rovnako staršie, senilné psy môžu trpieť nedostatkom spánku. Ich režim sa môže otočiť, spia menej napríklad aj preto, lebo sa v noci zmätene potulujú po byte. Avšak v priebehu dňa dokážu deficit spánku dohnať.

 

A hoci mnoho z nás žiarli na svojich psov, na ich bezstarostný spánok v duchu zložím sa na prvom koberci a spím, niekedy sa oplatí byť hore a len tak ich pozorovať. V štádiu REM spánku psy naozaj snívajú a na dianie v hlave patrične reagujú. Nohy im bežia ostošesť, uši kmitajú a papuľka zavíja akoby ani nespali. Kto by toto divadlo nechcel aspoň raz zažiť?

 

 

Zdroj titulnej foto: PesBruno.sk

Zdroj: http://www.dogster.com

 

Bruno ti odporúča:

8 známok o tom, že tvoj pes sa cíti byť ignorovaný

Staroba nie je choroba. Poradíme ti, ako sa správne postarať o psieho starčeka

Má tvoj pes málo energie? Toto mu môže pomôcť!

Stres u psa. Čo spôsobuje a ako proti nemu bojovať?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Pico
pred 6 rokmi
Mozem sa opytat - doma mam 10 rocnu fenku americkeho bandoga- mame ju od je 4 rokov je krmena sposobom Barf, je pravidelne odcervovana a ockovana pravidelne je kazdy den na prechadzke v lese- ide si svojim tempom a ked prideme domov napapa sa a pomerne velku cast dna prespi. Je to v jej veku normalne ?

Dakujem za odpoved

Peter
Blog Fórum