Adopcia psa ma zmenila. Už nikdy nebudem taká ako predtým

Nádherná a úprimná spoveď ženy, ktorá nezištne pomohla. Adopcia dvoch psov ju poznačila na celý život. Už nikdy nebude taká, ako predtým. Čo sa v jej živote zmenilo?

Adopcia psa ma zmenila. Už nikdy nebudem taká ako predtým
Zdroj foto: Dog time
8283
Reklama

Adopcia psa ma zmenila. Už nikdy nebudem taká ako predtým

 

Spomínaš si ešte aký si bol, keď si nemal psa? A aký si dnes, keď si si domov priniesol adoptovaného psíka? Myslím, že poznáme odpoveď, hoci si ju nestihol ani vysloviť. Psy nás počas života menia viac ako si uvedomujeme a môžno sa pár hrdých ľudí bude brániť, ale psy z nás robia láskavejších a dobrosrdečnejších ľudí.

 

Autorka tohto článku bola pred adopciou profesionálna „dog walkerka“, venčila psov ľuďom, ktorí na to nemali čas. Jedna z jej klientov bola žena, ktorej diagnostikovali rakovinu. Mala 10-ročného yorka a 15-ročného slepého jazvečíka. Ako sa jej zdravie zhoršovalo, myslela len na jedno. Čo bude s jej dvoma psíkmi. A keďže nikto nechcel dvoch starých psíkov, sama sa ponúkla, že si ich adoptuje. Čo sa stalo potom a ako adopcia autorku článku zmenila? Prečítaj si jej slová nižšie.

 

1. Naučila som sa nechať ísť

Každý deň som navštevovala chorú ženu a pozorovala, ako sa jej zdravotný stav zhoršuje. Vypadali jej vlasy, nevedela si spomenúť na slová, sotva stála na nohách. Jediná vec, ktorá jej robila radosť, bola starostlivosť o jej dvoch psíkov. Keď sa jej výrazne pohoršilo, oznámila som jej, že ja si vezmem jej dvoch psíkov domov. V priebehu dvoch týždňov zostala ležať na lôžku a prestala komunikovať s okolitým svetom. Vtedy som pochopila, že pri živote ju držali jej psy, obávajúc sa, že nemajú kam ísť.

adopcia-stary-pes-jazvecik-yorksirZdroj: dogtime.com

Keď sa blížil koniec, dala mi psíkov. Vedela, že jej jediné šťastie musí zachrániť a nechať ho ísť. Za niekoľko dní zomrela. Opustila všetko – jej bolesť, trápenie, ale aj jej šťastie. Existuje isté klišé: „Ak niečo miluješ, nechaj to ísť.“ Prijatím Mackiho a Skippyho som pochopila, že občas ak niečo veľmi miluješ, musíš nechať všetko ostatné čo máš a všetko nechať ísť.


2. Som lepšia v plánovaní

Macki a Skippy neboli úplne obyčajné psy. Macki bol mladý a zdravý, ale mal silný strach z odlúčenia a nebol príliš priateľský k iným psom a neznámym ľuďom. Skippy bol starý a slepý. Ťažko hľadal cestičky okolo niektorých kusov nábytku, postupne spomaľoval, jeho kosti a kĺby boli čoraz viac bolestivejšie. Doma mal stále častejšie nehody.

adopcia-stary-pes-jazvecik-yorksirZdroj: dogtime.com

Všetky tieto „maličkosti“ zmenili moju rodinu a všetko čo sme robili, sme si museli naplánovať. Psy nemohli zostať dlhšie samé doma, čo znamenalo, že sme buď vždy hľadali opatrovateľa, alebo obvolávali priateľov a príbuzných. Každý výlet sme plánovali v takých hoteloch, do ktorých mohli aj naše psy. Vždy sme so sebou balili upratovacie potreby, ich lieky a krmivo, na ktoré boli zvyknuté. Zo začiatku to bolo naozaj ťažké, neskôr sme sa už zohrali a prestalo to byť pre nás akýkoľvek problém. Dnes som vďaka tomuto oveľa lepšia v plánovaní, a to nielen čo sa týka našich psov, ale celého môjho života.

 

 

3. Som pripravená podať pomocnú ruku blížnemu

Starostlivosť o starého psa Skippyho ma naučilo, že čistenie, upratovanie, dezinfikovanie nie je žiadna veda. Tiež ma naučil, že telesné tekutiny sú len telesné tekutiny, nič viac a nič menej. Doteraz som si myslela, že ak by ochorel niekto z mojich známych, nedokázala by som sa o neho postarať. Teraz sa mi to však už zdá jednoduchšie a nepociťujem k tomu žiadny odpor ani nechuť. Teraz už viem, že dokážem pomôcť.

adopcia-stary-pes-jazvecik-yorksirZdroj: dogtime.com

4. Smejem sa viac

Psy sú vtipné. Povie vám to väčšina psích majiteľov, že aspoň raz do dňa im ich psy vyčarujú úsmev na tvári. To isté možno povedať o Mackim a Skippym. Macki je malý pes s veľkým Napoleónovým koplexom. Čokoľvek spraví, ja sa stále smejem. Stačí, že mu niekedy len trochu trčí jazyk z papuľky a ja sa z chuti chichocem.

adopcia-stary-pes-jazvecik-yorksirZdroj: dogtime.com

Skippy vždy bol a stále je typickým jazvečíkom. Vždy vyhľadával úzke miesta kam by vliezol a nakoniec v nich uviazol. V niektorých situáciach som sa najprv veľmi pobavila, až potom ho zachraňovala. Vytiahla som ho zo škáry, dala mu bozk a pustila ho opäť na bezpečné chodníčky. Skippy a Macki mi naplnili život radosťou a kde je radosť, tam je aj úprimný smiech.

 

5. Učím sa byť viac súcitnou

Nemôžem si pomôcť, ale psy ma naozaj naučili byť viac súcitnou. Skippy a Macki mi dali toľko lásky a ich náklonnosti, ako som im ja ani zďaleka neni schopná dať. Milujú bezpodmienečne a ja im to chcem oplatiť. Je ťažké ďalej šíriť túto lásku medzi ľudí, ale moje psy sa stali mojimi idolmi. Milujem ich viac, ako milujem samú seba, učia ma pokore a práve to je základ pre súcit.

 

6. Viac sa zaujímam

Starostlivosť o Mackiho a Skippyho ma prinútila viac študovať to, aké lieky potrebujú, ako ich trénovať, akú starostlivosť vyžadujú, čím ich kŕmiť a tak ďalej. Starostlivosťou o ich zdravie som sa naučila viac vnímať svoj vlastný život. Teraz je pre mňa samozrejmejšie vyhľadávať informácie o tom čo jem, aké produkty využívam a čo môžem urobiť inak. Som viac informovaná a chcem sa viac vzdelávať, aby som sa mohla lepšie rozhodnúť.

adopcia-stary-pes-jazvecik-yorksirZdroj: dogtime.com

7. Viem, že hoci ich stratím, ja pôjdem ďalej

Vedeli sme, že Skippyho čas už nadišiel. Už nemohol sám stáť, často bol zmätený a budil sa uprostred noci s plačom. Už nevedel potlačiť svoje nehody a jeho kvalita života už nebola taká, ako by mala byť.

 

Mnohí z vás nepotrebujú, aby som hovorila o tom, že raz odíde každý pes. Je to bolesť, ktorá je veľmi silná a tvoje srdce trhá na kusy. Je priam nemožné to popísať. A napriek všetkej tej bolesti píšem tento článok.

adopcia-stary-pes-jazvecik-yorksirZdroj: dogtime.com

Stále môžem milovať Mackiho, hoci viem, že jedného dňa odíde aj on. Nikdy na Skippyho nezabudnem a neprestanem ho milovať. Bolesť nezmizne, ale vďaka nemu som každým dňom lepší človek. Oni dvaja ma zmenili a ja im za to vďačím. Všetku ich lásku im môžem splácať tak, že každý deň budem lepšou osobou a svoju lásku môžem odovzdávať ďalším ľuďom a psom.

 

Máš doma adoptovaného psíka? Ako ťa jeho adopcia zmenila? Daj nám vedieť!

 

Zdroj: http://dogtime.com

 

 

Bruno ti odporúča:

10 vecí, ktoré nás psy môžu naučiť

Prečo niektorí ľudia psov milujú a iní nenávidia?

14 faktov o tom, že psy z nás robia lepších ľudí

8 známok o tom, že tvoj pes sa cíti byť ignorovaný

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum