Psia slepota. Dá sa psovi v tomto prípade pomôcť?

Strata zraku u starého psa je možno veľkým strašiakom, no väčší strašiak je práve náš strach. Ako slepotu včas odhaliť, spomaliť ju, alebo sa jej prispôsobiť, sa dočítaš v našom článku.

Psia slepota. Dá sa psovi v tomto prípade pomôcť?
Reklama

Psia slepota

S vekom odchádza aj zrak. Dá sa psovi v tomto prípade pomôcť?

 

Rovnako ako starý ľudia, aj staré psy môžu vekom prísť o svoj zrak. Na rozdiel od človeka, pre psy zrak nie je najdôležitejší zmysel. Ich nos a uši im dostatočne umožňujú prispôsobiť sa zmenám, ktoré prichádzajú s vyšším vekom. Podarilo sa nám spísať príznaky potencionálneho zhoršenia zraku a tiež kroky, ktoré možno podniknúť, aby tvoj pes prekonal túto náhlu zmenu v živote.


Príčiny a príznaky straty zraku

U starých psov existuje mnoho príčin straty videnia, vrátane glaukómu, degenerácie makuly či katarakty.

 

Jednou z najčastejších príčin je práve posledná spomínaná – katarakta, alebo tiež známa ako sivý zákal. Ide o zakalenie šošovky oka. Pri starnutí šošovky dochádza k biochemickým zmenám a tým sa znižuje jej priehľadnosť. Okrem iného je následkom aj zníženie ostrosti videnia a zahmlené videnie. Tieto zmeny idú ruka v ruke s ďalšími ochoreniami, medzi ktoré patrí aj cukrovka.

 

Hypertenzia (vysoký krvný tlak) spôsobuje niekoľko rôznych závažných ochorení naraz. Neliečené infekcie, chronické suché oko, nádory alebo rakovina môžu taktiež rovnocenne spôsobiť slepotu. Je dôležité, aby pes vo vyššom veku pravidelne navštevoval veterinárneho lekára, pretože iba on dokáže včas podchytiť tieto ochorenia.


Príznaky straty zraku sú rôzne, ale zato veľmi jednoznačné. Náraz do steny, alebo nábytku, problém nájsť svoje hračky či misku s jedlom. Strata zraku sa rovnako môže prejavovať stratou očného kontaktu s blízkymi osobami. Medzi trochu menej nápadné príznaky môže patriť zdráhanie vyskakovania na gauč, alebo z neho dolu, nový stav úzkosti a väčšia potrebou vyskytovať sa v blízkosti svojho pána. Pes sa môže stať agresívnejším, pretože strata zraku ho robí zraniteľnejším a útok je jediná možnosť, ako zostať v bezpečí.

 

Ak strata zraku nie je náhla a postupne sa vyvíja, prvotné štádia si pokojne nemusíš vôbec všimnúť. To, že sa niečo deje, zistíš až v novom prostredí, alebo pri sťahovaní nábytku. Psy sa totižto vedia novým podmienkam prirodzene prispôsobiť.

 

 


Ako sa prispôsobiť strate zraku

Dokonca aj s obmedzenou alebo úplnou stratou zraku dokáže pes žiť plnohodnotný život. Ak sa pohybuje v známom prostredí, darí sa mu prekvapivo dobre. Pes si tvorí mentálnu mapu svojho okolia a tvojím cieľom je udržať túto mapu čo najpresnejšou. Čím sa riadiť, aby žili naše psy (takmer) ako predtým?

 

  • Dôležité je zachovať rozloženie bytu tak ako predtým.

  • Nekupovať nový nábytok a nemanipulovať s tým pôvodným – nábytok na novom mieste sa môže stať prekážkou.

  • Nezanechávaj predmety (tašky, krabice...) uprostred podlahy.

  • Uisti sa, že pes má voľný prechod z jednej oblasti do druhej.

  • Misku s jedlom a vodou, a tiež pelech udržuj vždy na jednom mieste. Tvoria pre slepého psa akýsi základný tábor, od ktorého sa vždy odráža pri svojich potulkách.

  • Misku s jedlom a vodou umiestni na veľkú plastovú podložku, tá mu dáva pocit, že je na správnom mieste.

  • Ak potrebuješ pohnúť s nábytkom, oboznám s tým tvojho psa, preveď ho niekoľkokrát novovzniknutou cestičkou.

  • Nauč psa stranové povely, ale tiež povel pochvaly, alebo povel na zastavenie sa.

  • Vymeň podlahu za koberce, umiestni textúrované rohože na spodný a vrchný schod pre jasnú hranicu posledného kroku.

  • Pozor na ostré hrany, vázy a iné ľahko rozbitné predmety, ktoré môžu psa zraniť.

 

A ešte zopár rád z iného súdka

  • Využi ostatné zmysli svojho psa pre lepšiu orientáciu. Napríklad výťažky z vanilky či levandule, alebo iné prírodné esenciálne oleje využi na označenie dôležitých miest v dome.

  • Prihovor sa mu vždy, keď sa blížiš. Kráčaj „ťažkým krokom“, aby cítil vibrácie tvojho kroku.

  • Upozorni aj ostatných ľudí, aby psa najprv oslovili, až potom sa ho dotýkali.


Nezabudni na to, že tak ako pes stratil zrak, môže stratiť aj sluch. Jeho svet sa stáva zložitejším. Nehnevaj sa na neho, ak je zmätený, tvrdohlavý, alebo sa zdá, že ťa ignoruje. Je oveľa pravdepodobnejšie, že ťa buď nevidel alebo nepočul, ako to, že sa ti snaží robiť napriek. Trochu praktických adaptácií a pozitívny výhľad do budúcna ti pomôže poskytnúť tvojmu psovi bohatý a plnohodnotný život.
 

Zdroj: www.akc.org 

 

 

Bruno ti odporúča:

Rektálna dúha – čo ti napovie sfarbenie hovienka tvojho psa?

Postroj verzus obojok: Čo je lepšie pre tvojho psa?

Toto jedlo by si mal zaradiť do jedálnička tvojho psa

Môj pes spí celý deň. Je to normálne?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

 

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum