Strihať alebo nestrihať psa v lete?

Prichádza obdobie horúčav a s ním každoročne opakujúca sa téma – strihanie psov. Posledné roky sú v znamení holiaceho strojčeka, a to nehovoríme len o skrášľovacích frizúrach. Prečítaj si o tom, či je potrebné strihať psov v lete.

Strihať alebo nestrihať psa v lete?
Zdroj foto: Pixabay
11077
Reklama

Strihať alebo nestrihať psa v lete?

 

Bohužial boom, ktorý nastal sa zmenil na „masaker motorovou pílou“. Okej, preháňame, zostaňme teda pri tých holiacich strojčekoch a poďme si radšej skúsiť vysvetliť, kedy psa strihať a kedy isto nie.


„Mám fenku stredného vzrastu, je chlpatá a huňatá. Áno, keby sa dalo, sama si v lete kúpi letenku do severne položených štátov. Sama sa pobalí a odletí. A jediné, čo by tu po nej zostalo, by bola jej srsť. Ale nie tá ostrihaná, ale tá nepotrebná. Prečo vždy, keď sa ma niekto spýta, prečo ju v lete neostrihám, odpoviem, že to nie je dobrý nápad? Pretože...“

 

...pretože strihanie srsti má svoje pravidlá.

 

Dvakrát je naozaj viac ako jedenkrát

Psy s dvojitou srsťou majú už v názve jasné – dve vrstvy chlpov. Krycia srsť je vonkajšia vrstva, chráni pred snehom, ľadom či vodou. Vnútorná vrstva je tvorená mäkkou podsadou, leží v bezprostrednej blízkosti pokožky, čím ju drží v teple a suchu. V zime môže byť táto vrstva taká hrubá, že rebrá či pokožku budeš pod ňou hľadať len veľmi ťažko.

V lete sa pes mäkkej podsady zbavuje a ponecháva si len ochrannú vrstvu – teda tú vonkajšiu. Tá chráni psa v teplom počasí pred spálením a izoluje jeho telo od tepla. Tým, že sa pes zbavil podsady, pod vonkajšou vrstvou cirkuluje vzduch a ochladzuje pokožku.


Nie je srsť ako srsť. Psy s jednou vrstvou srsti sa strihajú bežne, pretože im rastie „donekonečna“. Takže po ostrihaní srsť rastie svojim tempom ďalej. Dvojitá srsť však rastie len do určitej dĺžky a po ostrihaní sa správa úplne inak.

 

 

Chceš psovi zničiť srsť? Ostrihaj ho!

Ak ostriháš psa s dvojitou srsťou, môžeš si všimnúť, že nová srsť rastie pomerne rýchlo. Bohužiaľ, ako prvá rastie podsada, vrstva, ktorá udržuje psa v teple. Krycia srsť rastie pomalšie a je zmiešaná s podsadou. Svoju funkciu ochrany tým pádom neplní. Srsť mení svoj vzhľad aj textúru. Pes z prechádzky prichádza s množstvom osín, semienok, tráv, vetvičiek a čímkoľvek rastlinne iným, o čo sa vonku obtrie.


Táto kombinácia mäkkej podsady s krycou srsťou spôsobí, že pes je na povrchu viac teplý. To preto, lebo podsada zabraňuje prúdeniu vzduchu popri pokožke a ona sa už nemôže prirodzene ochladzovať. Podsada tiež absorbuje slnečné lúče a prispieva tak k prehriatiu. Zmenená textúra podsady môže v zime naopak spôsobovať podráždenie pokožky a nepríjemné hot spoty.

 

Strihanie tvojho psa neochladí

To čo treba naozaj spraviť, je ponechanie psovi jeho kryciu srsť. Tá ho chráni pred priamym slnečným žiarením a umožňuje cirkuláciu vzduchu v oblasti pokožky. Krycia srsť tiež zabraňuje opáleniu. Väčšina psov s dvojitou pokožkou má svetloružovú pokožku a rovnako ako ľudia s bledšou pokožkou, sú náchylnejší na spálenie sa. Takže ak má tvoj pes podsadu, v lete mu pomôžeš tak, že ho tejto srsti zbavíš a udržíš ho tak viac v pohode. Pamätaj, ostrihaný pes je vystavený prehriatiu, popáleninám a potencionálne aj rakovine kože.

 

Poďme na to z inej strany – tej lepšej

Najlepší spôsob, ako psovi v lete pomôcť v horúcich dňoch, je vzatie ho do psieho salónu. Požiadaj pracovníka, aby psa dôsledne vyčesal a zbavil ho tak nadbytočnej podsady. Samozrejme to môžeš spraviť aj ty doma, psí salón ma však jednu veľkú výhodu – má všetky potrebné nástroje na túto prácu, ide im to rýchlejšie a ty môžeš zatiaľ pokojne oddychovať. Dôležité je však psiemu kaderníkovi povedať, čo od neho chceš. Aj medzi nimi sa vždy nájde taký, ktorý si chce svoju prácu uľahčiť a psa ostrihá.
 


Na záver ešte štyri rady, ako udržať svojho psa v pohode

Takže akonáhle je pes zbavený podsady, krycia srsť si môže robiť svoju robotu. V lete mu však môžeš pomôcť aj ty, aby sa cítil lepšie.

  1. Vždy maj so sebou vodu – na trhu existuje mnoho fliaš určených pre transport vody pre psov. Rovnako existujú aj misky, ktoré v prípade potreby rozložíš a naplníš vodou. Ak pes ťažko dýcha s doširoka vyplazeným jazykom, okamžite mu ponúkni čerstvú vodu.

  2. Sleduj jeho aktivitu – niektoré psy, ktoré napríklad milujú aportovanie, si nemusia uvedomovať, že ich organizmus sa v zápale hry prehrieva. Buď ty iniciátor jeho odpočinku.

  3. Voda na schladenie organizmu – na dvore obyčajný detský bazén, na prechádzke mať po ruke rieku, potok, rybník či jazero. Alebo mu dovoliť pohrabať si v hline, kde si sám nájde chladné miesto. Áno tieto psy sa vracajú z prechádzok mokrí a špinaví, ale dovoľuje im to vychutnávať si leto plnými dúškami.

  4. Vnútorné chladenie – Klimatizáciu alebo ventilátor určite ocení aj pes. Mnohé psy v lete spia radšej na chladnej podlahe ako v teplom peliešku. Využiť môžeš aj chladiace podložky.

 

Slovo na záver? Nechaj srsť tvojho psa robiť svoju prácu. Ona sama najlepšie vie ako na to!

 

 

Zdroj: dogsnaturallymagazine.com 

 

Bruno ti oporúča:

Starostlivosť o psie labky

Návod ako okúpať psa nielen pre začiatočníkov. Akým chybám sa vyvarovať?

Antiparazitný obojok pre psa. Chráni alebo zabíja?

Rektálna dúha – čo ti napovie sfarbenie hovienka tvojho psa?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi, navyše získaš aktuálne novinky z nášho EKO e-shopu Brunov obchodík. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

 

 

 

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum