2. [ROZHOVOR] Vakcinácia psov

V druhej časti rozhovoru s MVDr. Janou Slovákovou sa dozvieš aj o vedľajších účinkoch vakcinácie ale aj o tom, ktoré vakcíny sú povinné pokiaľ so psíkom cestuješ do zahraničia.

2. [ROZHOVOR] Vakcinácia psov
Zdroj foto: Pixabay/Laura Tara
18646
Reklama

Vakcinácia psov

2. časť rozhovoru s veterinárnou lekárkou

 

V prvej časti rozhovoru s MVDr. Janou Slovákovou o vakcinácii psov si sa mohol dozvedieť aj to, ktoré vakcinácie psa sú povinné a či je vôbec potrebná vakcinácia. 

A tu je už sľúbené pokračovanie:

 

7. Ako sa prejavujú vedľajšie účinky vakcinácií a na čo si v takom prípade dať pozor?

Treba odlišovať vedľajšie a nežiaduce účinky. Vedľajšie účinky zahŕňajú prvých 24 hodín po očkovaní ospalosť a apatiu, ktorá sa môže prejaviť aj napríklad znížením apetítu. Pár dní po očkovaní sa môže vyskytovať bolestivosť a opuch v mieste vpichu, pričom u menších psíkov môže ísť o takmer celotelovú bolestivosť a zvýšenú citlivosť na dotyk. Takisto sa môže v mieste vpichu v podkoží vytvoriť tuhá väzivová “hrčka”, ktorá by  mala spontánne do 4-6 týždňov sama zmiznúť. Jej masírovaním je možné podporiť jej vstrebanie. Tieto príznaky sú časté, ale nemusia sa u každého psíka prejaviť v rovnakej intenzite. Spravidla nie je nutné lekárske ošetrenie a mali by samovoľne odznieť.
Na druhej strane, nežiaduce účinky sú častokrát život ohrozujúce a ich výskyt je nutné hlásiť veterinárovi. Najnebezpečnejšie nežiaduce reakcie sa vyskytujú do 15 minút od očkovania, kedy hovoríme o tzv. anafylaktickom šoku. Dochádza k strate vedomia, opuchu, náhle vzniknutej apatii prípadne zástave dychu. Tento stav si vyžaduje rýchlu reakciu veterinára a častokrát končí smrťou. Jeho výskyt je zriedkavý. Ďalšie nežiaduce účinky zahŕňajú opuchy predovšetkým v tvárovej oblasti, zvracanie, hnačky, apatiu a zníženie apetítu trvajúcu dlhšie ako 24 hodín. Aj v takomto prípade je odporúčaná návšteva veterinára. V prípade, že psík zle zareagoval na vakcínu, je pri najbližšej vakcinácii odporúčané zmeniť typ vakcíny a pred jej podaním aplikovať psíkovi antihistaminiká.

 

8. Ako sa prejavujú a čo spôsobujú ochorenia, proti ktorým očkujeme?

Táto otázka si vyžaduje rozsiahlejšiu odpoveď. Ak sa máme totižto rozprávať o nutnosti vakcinácií, je nevyhnutná minimálna znalosť ich patofyziológie. To znamená, aby sme vedeli, že tie ochorenia sú naozaj také nebezpečné, že najefektívnejší spôsob, ako proti nim bojovať, je práve vakcinovať.

Psinka (distemper - D) je neliečiteľné silne infekčné vírusové ochorenie, ktorého prenos je zabezpečovaný vzduchom aj bez priameho kontaktu. Príznaky zahŕňajú horúčku, zápal spojiviek, výtok z očí a nosa, apatiu a stratu apetítu. Môže sa objaviť aj kašeľ, zvracanie či hnačka. V pokročilom štádiu dochádza k napádaniu nervového systému. U niektorých jedincov dochádza k abnormálnej keratinizácii vankúšikov na labkách a z toho je odvodený názov “hard pad disease”.

Parvoviróza (parvovirosis - P) je vysoko infekčné vírusové ochorenie prenášané orofekálnou cestou. Hlavným príznakom je vodnatá extrémne zapáchajúca hnačka. Často končí fatálne.

Parainfluenza (parainfluenza - Pi) vírus parainfluenzy je jedným z pôvodcov tzv. kotercového kašľa. Ide o polyfaktoriálne vysoko infekčné ochorenie prenášané vzduchom.

Infekčná hepatitída (canine hepatitis - H) je akútne infekčné ochorenie, ktorého pôvodca je psí adenovírus 1. K prenosu dochádza najmä orofekálnou cestou. Príznaky zahŕňajú prejavy zápalu pečene - apatia, strata apetítu, zvracanie, hnačka. V neskoršom štádiu môže dôjsť k poruchám zrážania krvi. Sprievodným javom je zápal spojiviek a opuch rohovky. V chronickom štádiu môže nastať nezvratné poškodenie očných štruktúr, z čoho vyplýva pomenovanie “blue eye disease”.

Leptospiróza (leptospirosis - L) je výrazne infekčné bakteriálne ochorenie prenosné na človeka. K prenosu dochádza prostredníctvom kontaktu s močom infikovaných zvierat a asymptomatických prenášačov. Rezervoárom sú v našich zemepisných šírkach hlodavce. Spôsobuje akútne zlyhanie obličiek s možným akútnym zlyhaním pečene. Prejavuje sa horúčkou, apatiou, bolestivou chôdzou, problémami s močením, stratou apetítu, žltým sfarbením slizníc, zvracaním či  hnačkou.

Besnota (rabies - R) je akútne vírusové ochorenie prenosné aj na človeka. K prenosu poranením psa nakazeným jedincom. Postihuje predovšetkým centrálny nervový systém v dôsledku čoho sa pozorujú poruchy vedomia, zvýšená dráždivosť, parézy a paralýzy. Ochorenie sa zvyčajne končí smrťou. K vylučovaniu víru slinami  dochádza u nakazeného zvieraťa 5 dní pred prejavením prvých klinických príznakov, preto je nutné všetky psy, ktoré poranili človeka sledovať a vyšetrovať v deň poranenia a piaty a štrnásty deň po poranení.

Tetanus (tetanus - T) je ochorenie spôsobené toxínmi baktérie Clostridium tetani. K nakazeniu dochádza najčastejšie po poranení. Rizikové sú drobné bodné rany (klinec, drobné hryzné poranenie). Prejavuje sa strnulosťou, kŕčmi, problematickým prehĺtaním či vylučovaním. V ťažkých prípadoch môže dôjsť k paralýze dýchacích svalov a smrti. Na úvod ochorenia sa objavuje typické postavenie uší.

Borelióza (borreliosis - B) je bakteriálne ochorenie prenášané kliešťami spôsobujúce problémy s chôdzou a v niektorých prípadoch môže viesť až k zlyhaniu obličiek či iných orgánových systémov.

Herpesviróza je infekčné vírusové ochorenie spôsobujúce skoré úhyny mláďat, z tohto dôvodu sa pristupuje k vakcinácii u súk pred pripúšťaním a v priebehu gravidity.

 

 

9. A čo seniori? Do akého veku sa odporúča psy očkovať?

Vakcinácia nemá horné vekové ohraničenie. Ide o prevenetívny úkon, ktorý má za úlohu ochoreniam predchádzať a nie ich spôsobovať. Existujú kategórie psov, ktoré sú náchylnejšie na ochorenia, vzhľadom na oslabenie imunitného systému. Okrem šteniat a chorých psov sem radíme jednoznačne psíky staré, obdobne ako u ľudí. Keďže vakcínovať sa môžu len psy zdravé, je pochopiteľné, že pokiaľ starý psík netrpí nejakým závažným ochorením, je dokonca žiaduce dbať na pravidelnú vakcináciu aj u tejto vekovej kategórie. Napríklad v prípade parvovirózy je skupina starých psov v rovnako vysokom ohrození ako šteniatka.

 

10. Majitelia veľmi malých psov sa sťažujú, že im veterinári nechcú zaočkovať šteniatka. Prečo je to tak? Závisí to od váhy psa?

Problematika šteniatok veľmi malých plemien má základ v pôvode takýchto psíkov. Veľmi často ide o tzv. toy/mini/mikro verzie bežných plemien, ktoré sa však reálne v žiadnom FCI zozname nenachádzajú. Čiže ide o produkt nekontrolovaného kríženia a množenia. Častokrát tieto psíky vznikajú príbuzenským krížením, v dôsledku čoho môžu vznikať jedince s rôznymi skrytými mutáciami, ktoré môžu mať teoreticky za následok aj nežiaduce reakcie na lieky či vakcíny. Takéto šteniatka odchádzajú od “chovateľov” častokrát vo veku 4 týždňov, vydávajúc sa za 6-8 týždňové šteniatka. Majiteľom, ktorí si prinesú takéto šteniatko, ktorého exteriérové črty nekorešpondujú s uvedeným vekom, taktne vysvetlíme, že sa pravdepodobne stali obeťou podvodu. Veľmi často sa stretávame v praxi s tým, že tieto šteniatka nemajú vystavené očkovacie preukazy, k predaju došlo na parkovisku pred supermarketom a ak náhodou majiteľ preukaz k psíkovi dostane, nálepky od vakcín sú často so starým dátumom expirácie či bez pečiatky veterinára.

 

11. Ktoré vakcíny sú povinné, keď chceme so psom vycestovať do zahraničia?

V súčasnosti je na cestovanie so psom v rámci Európskej únie povinné mať okrem čipu a pasu aj platné očkovanie proti besnote. Žiadne iné očkovanie nie je v celej EÚ povinné. Sú krajiny, ktoré na svoje územie nevpustia ani šteniatko, ktoré ešte reálne nemôže byť proti besnote očkované. Medzi takéto krajiny patrí napríklad Nemecko. Ďalšia vec, na ktorú si treba dávať pozor pri cestovaní so psom je legislatíva platná v štáte, cez ktorý alebo do ktorého cestujeme. Napriek tomu, že u nás zákon povoľuje viacročný revakcinačný interval, sú krajiny, kde z dôvodu nepriaznivej nákazovej situácie vyžadujú každoročnú revakcináciu besnoty. Medzi takéto krajiny patrí napríklad Chorvátsko. V Anglicku zas vakcinácia proti besnote nie je povinná pre psy žijúce na ich území, no pre výskyt besnoty v kontinentálnej Európe je nevyhnutné vstúpiť na ich územie s vopred zaočkovaným psom. Väčšina štátov požaduje vakcináciu proti besnote minimálne 21 dní pred vstupom na ich územie. Pri vycestovaní mimo EÚ je nutné si zistiť informácie o povinnostiach pre vstup do danej krajiny so psom na príslušnej ambasáde alebo konzuláte a to v dostatočnom predstihu. Nie je totiž v silách veterinárov poznať všetky aktuálne podmienky všetkých krajín.

 

Bruno ti oporúča:

1. [ROZHOVOR] Vakcinácia psov

Hot spot u psa - pyotraumatická dermatitída

Starostlivosť o psie labky

Návod ako okúpať psa nielen pre začiatočníkov. Akým chybám sa vyvarovať?

Rektálna dúha – čo ti napovie sfarbenie hovienka tvojho psa?

 

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi, navyše získaš aktuálne novinky z nášho EKO e-shopu Brunov obchodík. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

pes bruno, portal o psoch, forum o psoch

 

Viktória Šterbáková
Viktória Šterbáková
Ahojte! Volám sa Viktória mám 24 rokov a som veľký milovník psov a vlastne všetkých zvierat. Mám čokoládového labradora, volá sa Dusty sweet Believeme. Obaja sme zo Slovenska, ale momentálne žijeme na farme v Anglicku. S Dustym sa radi učíme nové veci. On učí mňa a ja jeho. Hlavne základný výcvik a veľmi rada by som sa s Vami podelila o svoje skúsenosti, ktoré som nabrala pri výcviku a o príhody , ktoré sme zažili.
Reklama
Blog Fórum