Povel „k nohe“ a chôdza pri nohe. Ovláda to aj tvoj pes?

Už len predstava, ako sa pes pletie okoloidúcim pod nohy, alebo sa ťahá za pachmi, aby si označkoval pouličnú lampu, je dosť nepríjemná . Preto tu máme ďalší zo série základných povelov a to - povel „k nohe“.

Povel „k nohe“ a chôdza pri nohe. Ovláda to aj tvoj pes?
Zdroj foto: Pexels/Lisa Fotios
17626
Reklama

Povel „k nohe“ a chôdza pri nohe

 

Tieto dva úkony k sebe neodmysliteľne patria. Aby ťa pes neťahal kade-tade, napríklad na prechádzke v meste, je praktické tieto povely ovládať. Už len predstava, ako sa pes pletie okoloidúcim pod nohy, alebo sa ťahá za pachmi aby si označkoval pouličnú lampu, je dosť nepríjemná . Preto tu máme ďalší zo série základných povelov a to - povel „k nohe“.


Tak ako vždy, je nevyhnutné si vybrať iba jeden slovný povel. Či už to bude povel - K NOHE, alebo anglicky - HEEL (híl), je už len na tebe. Podstatné je nemeniť slovný povel, aby sme psa neplietli.

Je to jednoduchý povel, ktorý sa s pravidelným opakovaním stane vašou súčasťou a bude určite nápomocný v mnohých situáciách.


 

Čo budeme potrebovať ?

1. zásobu pamlskov alebo hračku, ktorou psíka ľahko motivuješ. Niečo, čo má naozaj rád a urobí pre to čokoľvek,
2. dobrú náladu,
3. psa.

 

Ako postupovať?

Sú dve možnosti ako to psa naučiť (A a B). Ty si vyber tú, ktorá bude tebe a tvojmu psovi najviac vyhovovať. Časom určite prídeš na to, ktorá možnosť bude lepšia.

A)
1. zober si pamlsok (hračku) a zaujmi s ňou tvojho psíka,
2. keď pes stojí pred tebou, daj mu pred nos pamlsok,
3. vyslov povel „K NOHE!“ (veselo a rázne),
4. naveď ho tvojou ľavou rukou tak, aby urobil oblúk a skončil pri tvojej ľavej nohe v rovnakej pozícii ako si ty (pri tebe),
5. veľká pochvala aj za malé krôčiky. smiley

B)
Možnosť B je veľmi podobná ako možnosť A. Odlišuje sa iba v tom, že keď vyslovíš povel, navedieš psa s PRAVOU rukou poza tvoj chrbát  (z pravej ruky presunieš pamlsok do ľavej - za chrbtom) tak, aby skončil pri tvojej ľavej nohe.
Niektorým psom to viac vyhovuje takto, je to pre nich jednoduchšie.


 

 

 


Ak pes na prvýkrát nepríde k nohe úplne tak, ako si si to predstavoval, to vôbec nevadí. Začiatky sú vždy ťažké, ale tréning v dobrej nálade vždy prinesie pozitívne výsledky. smiley
Samozrejme, aby sa tento povel vryl psíkovi do pamäte, musí sa pravidelne opakovať. Kľudne ho pridaj do vášho bežného tréningového kola. Po čase budeš môcť navádzanie rukou úplne vypustiť a psík bude vedieť, čo od neho chceš iba podľa povelu.

 

Najčastejšie chyby

1. Ak sa psíkovi nepodarí skončiť úplne pri tvojej nohe, NEPRIŤAHUJ HO rukou. Naveď ho pamlskom znova do pozície, ktorú si predstavuješ, a ktorú chceš. Psík musí veriť v to, že to zvládol sám. Posilňuješ mu tým sebavedomie.
2. Netrestaj ho! Trest je najlepšia vec, ktorou môžeš svojho psa vzdialiť od dobrých výsledkov a v neposlednom rade aj od seba. To nechceme!
3. Tréning je vedený, keď si nahnevaný alebo v strese.

 

Najpodstatnejšia vec pri každom tréningu je byť UVOĽNENÝ. Mal by si byť so psom na rovnakej vlne.

Keď psík už zaručene ovláda povel „k nohe“ môžeš mu na koniec povelu - keď sa dostane do správnej pozície, ku tvojej ľavej nohe - pridať aj ďalšie povely, ako napríklad „sadni“ alebo „ľahni“. Takéto tuningovanie už nechám na tebe. 

 

Chôdza pri nohe

Veľmi úzko súvisí s povelom „k nohe“. Tak ti to opíšem len v skratke.

Keď psík rozumie povelu „k nohe“, môžeš začať robiť malé kroky (vpred), s pamlskom a s povelom „k nohe“ si psíka pritiahni k nohe. Bude nasledovať pamlsok alebo odmena hračkou a veľmi rýchlo pochopí, čo od neho chceš.
Časom budete môcť trénovať aj zatáčanie doprava a doľava. wink
Dôležité je neponáhľať sa a cvičiť tak, aby tomu psík rozumel.

Určite si už videl profesionálnych kynológov a ich psy. Krásne chodia pri nohe s očami upnutými na psovoda. Ak by si chcel dosiahnuť podobný cieľ, chce to veľa času, veľa tréningov a pevné nervy.

Vyskúšaj si skryť pamlsok alebo hračku pod pazuchu, či do vrecka tak, aby ju tvoj psík videl, a aj tvoj chlpáč môže chodiť ako profesionál. Samozrejme takáto profesionálna chôdza sa nemusí praktizovať všade.
Je to tréning, ktorý si máte obidvaja užiť a zabaviť sa.
 


Ak si sa rozhodol, že tento povel bude nasledujúci vo vašom výcvikovom pláne, tak vám s Dustym držíme palce, aby ste to zvládli a HLAVNE, aby ste si to užili. wink

 

 

Bruno ti odporúča:

Ako pozitívna energia ovplyvňuje tréning so psom?

Odloženie psa. Ako naučiť psa povel „zostaň“?

Ako naučiť psa povel ĽAHNI?​Ako naučiť psa povel SADNI?

Sila pozitívneho posilňovania. Alebo každý pes môže byť dokonalý

Je preťahovanie sa so psom o hračku nebezpečné?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

pes bruno, fórum o psoch

 

Viktória Šterbáková
Viktória Šterbáková
Ahojte! Volám sa Viktória mám 24 rokov a som veľký milovník psov a vlastne všetkých zvierat. Mám čokoládového labradora, volá sa Dusty sweet Believeme. Obaja sme zo Slovenska, ale momentálne žijeme na farme v Anglicku. S Dustym sa radi učíme nové veci. On učí mňa a ja jeho. Hlavne základný výcvik a veľmi rada by som sa s Vami podelila o svoje skúsenosti, ktoré som nabrala pri výcviku a o príhody , ktoré sme zažili.
Reklama
Blog Fórum