Ako pozitívna energia ovplyvňuje tréning so psom?

Chcete aby vás pes nasledoval? Prečo je pozitivita pri tréningu dôležitá sa dozviete v novom článku.

Ako pozitívna energia ovplyvňuje tréning so psom?
Zdroj foto: Viktória Šterbáková
6743
Reklama

Ako pozitívna energia ovplyvňuje tréning so psom? 

 

Určite ste si už všimli, že v mojich článkoch sa často objavujú pojmy ako je pozitívna energia či dobrá nálada.

 

Prečo je pozitávna energia pri tréningu dôležitá?

Psy vždy budú lepšie spolupracovať s ľuďmi, ktorí sú dobre naladení. Majú v takých ľuďoch oporu. Niekto sa s pozitívnou energiou narodí, no niekto musí na tom pracovať. Určite máte aj vy v okolí človeka, z ktorého pozitivita doslova vyžaruje. Sú to ľudia, ktorých rozhodí len málo situácií. 

Takáto energia je veľmi nápomocná pri tréningoch, pri učení nových cvikov, ale aj v normálnom živote. Pes, ktorý nájde takého pána je doslova šťastný pes. 

Veľakrát som sa už stretla s vyrovnanými psami, ale vyrovnaného človeka? To sa vidí len málokedy. Veľakrát vie človek, ktorý je „v pohode“ pomôcť napríklad bojazlivému psovi. Ten človek nemusí mať skúsenosti so psami, im to ide prirodzene. Sú to ľudia, ktorých budú psy vždy nasledovať. 

Žijeme v modernej dobe, kde nie je čas pomaly na nič. Každý majiteľ psa si splní ranné povinnosti - ranná, rýchla prechádzka plus nakŕmiť psa. 

Tak isto ako ľudia majú svoju „vnútornú energiu“, ktorá sa počas života veľmi nemení, majú ju aj psy. Keď má niekto psa, ktorý potrebuje viac pohybu, treba mu ho zabezpečiť. Potom sa majitelia psov sťažujú, že im psy hryzú nábytok, koberce, káble. Psy sa samé doma nudia a pokiaľ im my, ľudia, nezabezpečíme dostatok vyžitia napríklad aj na rannej prechádzke, tak to budú robiť vždy. Pes by mal prísť domov unavený, spokojný a vybehaný. 

 

 

Začíname od šteniatka

Skoro v každom vrhu šteniatok nájdeme psíka, ktorý nám bude vyhovovať. Pokiaľ ste si šteniatka boli pozrieť, a máte čas rozmýšľať nad tým, ktoré bude pre vás to pravé, vyberajte poctivo. 

 

Väčšinou sú vo vrhu 3 energické skupiny šteniatok. Je to niečo podobné ako -temperament- u ľudí : cholerik, sangvinik, melancholik, flegmatik.

1. šteniatka, ktoré vás pribehnú privítať ako prvé - takéto šteniatka sú skoro v každom prípade tie, ktoré vystrájajú najviac, sú dominantnejšie, energickejšie, také, ktoré budú v budúcnosti potrebovať viac pohybu, budú potrebovať pozornosť a budú chcieť pracovať. No majú vlastnú hlavu, budú vymýšľať rôzne vylomeniny. Ich energia je vyššia. Takéto šteniatka sa hodia k aktívnym ľuďom, ktorí im vedia do budúcnosti zabezpečiť pohyb a aktivitu. 

2. šteniatka, ktoré prídu ako „druhá skupinka“ - také psy budú v budúcnosti dobrí následovníci. Budú s vami spolupracovať a urobia všetko, čo od nich budete chcieť. Takéto šteniatka sa hodia aj do rodín, ktoré chodia na túry len príležitostne. Proste sú to psy so strednou energiou, aj do koča aj do voza

3. tie posledné - to v žiadnom prípade neznačí nič zlé. Túto skupinku by som nazvala - pozorovatelia - sú to šteniatka, ktoré vyhodnocujú situácie dlhšie. Sú to takí pohoďáci, ktorí vedia prespať celý deň, ale nerobí im problém ani celodenná túra. Ale asi radšej spia a pozorujú čo sa okolo nich deje. ( viem o tom svoje, keďže môj Dastik je jeden z nich laugh ). 

 

Samozrejme som nikoho týmto nechcela odradiť od kúpy alebo adopcie psíka. Ale je veľmi dôležité si vybrať takého, ktorý zapasuje do vašej rodiny. 

Ja som dlho študovala videá, na ktorých bol Dusty, on bol všade posledný. Taký ťuťko. Ale lepšie som si vybrať nemohla, je to úžasný pes, ktorý do nášho života zapadá presne tak, ako má. 

Najdôležitejšia vec je - NEVYBERAŤ OČAMI. Viem, každý chce mať toho najkrajšieho psa (všetky sú krásne, či už útulkáč alebo pes s PP). Človek, ktorý býva v dvojizbovom byte a strávi väčšinu dňa v robote si predsa nezaobstará psa, ktorý je aktívny a potrebuje veľa pohybu. Bohužiaľ, poznám aj takých ľudí. Veľmi dôležitá vec pri psoch je - nepozerať sa na minulosť psa - to hlavne pri psoch z útulku. 

labrador, chocolate labrador, čokoládový labrador, výcvik psa, pozitívne metódy výcviku so psomFoto: Viktória Šterbáková

Život so psom a určenie si pravidiel

Psy žijú prítomnosťou. Ak budete svojho psa ľutovať, budete ho len brzdiť v psychickom vývoji. Psy si nepamätajú čo sa stalo minulý týždeň v utorok. Psy si môžu pamätať situácie, pri ktorých im bolo ubližované, ale so správnym prístupom a so správnou energiou sa to dá napraviť. 

Pes potrebuje kamaráta, „vodcu“, ktorý mu ukáže správny smer, dá mu pravidlá, ktoré každý pes potrebuje. Pokiaľ pes takéhoto človeka nemá, bude chcieť to miesto zaplniť on sám. Vtedy začínajú psy „vystrkovať rôžky“. Pri psoch puberťákoch to pozná asi každý. Týmto obdobím si musia prejsť, aby zistili, že oni vodcovia nie sú a nebudú (pokiaľ im to nedovolíme). Ale pokiaľ pes zistí, že mu je dovolené všetko a neexistujú pre neho žiadne pravidlá, začne sa stavať do pozície vodcu. Napríklad začne vrčať v situáciách, ktoré v ňom predtým nevyvolávali žiadne emócie. Pokiaľ sa vám bude zdať, že si váš pes privlastňuje vaše veci, vyskakuje na vás, vykladá si na vás labky, treba zakročiť. Budú musieť prísť na rad pravidlá, ktorými sa budete riadiť aj vy aj váš pes. 

 

Uvediem pár situácií z bežného života, ktoré pozná každý z nás. 

1. bojazlivý pes - najpodstatnejšia vec pri bojazlivých psoch je - NECHVÁLIŤ ICH v situáciách, v ktorých sa boja. Pochvalou ich len utvrdzujete v tom, že s takýmto správaním súhlasíte. V takých situáciách treba byť „vodcovsky naladený“. Pes vás bude nasledovať a bude vám veriť, pokiaľ budete mať správnu energiu a nebudete nervózni. Nervózny človek nie je pre bojazlivého psa najlepšia voľba. 

2. uštekaný pes - samozrejme každý z nás sa môže dostať do situácie, keď psovi bude niečo nepríjemné, alebo uvidí iného psa a bude sa chcieť ku nemu dosať, majiteľ začne byť nervózny, a pes začne štekať, lebo vás bude chcieť chrániť. Psy cítia to, ako sa momentálne cítime. My sme tu na to, aby sme spom ukázali, že nič zlé nehrozí, a že je všetko v poriadku. Takéto psy by sa tiež nemali chváliť a odmeňovať, pretože nesúhlasíte s takýmto správaním. Keď pes začne štekať, či už na iného psa alebo na hocičo iné, snažte sa napríklad vybrať iným smerom, zaujať psa palskom, niečím, čo viete, že ho na 100% zaujme viac, ako to, na čo práve šteká. V tejto situácii musíte ostať pokojní (áno, viem, je to nazaj ťažké, hlavne pri veľkých psoch, lebo spolu so štekaním aj ťahajú, poznám to veľmi dobre). Až keď pes prestane štekať, potom ho môžete pochváliť a odmeniť. Malo by to vyzerať tak, že keď pes začne štekať a ťahať tak sa len otočíte od tej " provokujúcej situácie" a odkráčate iným smerom. Nevadí, že sa pes bude stále ťahať za "tou vecou", na ktorú šteká. Po chvíľke sa pridá k vám. 

3. poľudšťovanie psov -  pes je pes, nie človek a nie je to ani vaše dieťa. Keď sa ku psovi budete správať ako k človeku, nikdy ten vzťah nebude taký, ako keď sa ku psovi budete správať ako ku PSOVI. Samozrejme, že ich milujeme, lebo sú úžasné, o tom nie je pochýb, ale pes je šťastný, keď je vnímaný ako pes. Oňuchávajú okolie, psy značkujú na každom rohu, ale sú to psy, tak prečo im to zakazovať? Iba aby na vodítku vyzerali dobre? Nie! 

 

 

Situácie, ktoré mi pomohli ovládať moju energiu

Prechádzka v rušnom prostredí

Popravde, bolo to ťažké. Veľmi ťažké. Boli sme s Dustym v meste. Je tu naozaj veľmi veľa ľudí, ktorým sme sa museli uhýbať a kľučkovať pomedzi nich. Dusty chcel na každého skákať, ťahal za každým holubom, štekal na každého psa. Bol to pre mňa môj osobný horor. Bola som nahnevaná, nervózna, až mi bolo zle z toho, že som svojho psa zobrala do mesta. Doslova - celé zle. Až som chcela plakať. To bolo pár dní po tom, čo k nám prišiel. Keď sme ho zobrali do mesta druhýkrát, očakávala som, že to zas bude zlé. Predstavovala som si v mojej hlave, čo zas vyvedie, na koho vyskočí, znova ma všade ťahal, všetko ňuchal. Ja som bola nervózna, v strese, presne ako prvýkrát. Prišli sme domov a ja som bola nahnevaná na psa, že sa správal ako pes. Áno, bola. Ale mala som byť nahnevaná na seba. Ja som bola tá, ktorá prenášala negatívnu energiu na môjho psa. On ma len kopíroval. 

Vybrali sme sa do mesta aj ďalší raz. Ale bolo to niečo iné. Už doma som sa psychicky pripravovala, (viem, znie to smiešne laugh) aby som ostala v každej situácii „v pohode“. Predýchavala som tú hrču v krku a pomohlo to. Naozaj to pomohlo. Nebol to ešte ukážkový mestský pes (ani nikdy nebude) ale bol oveľa lepší. Viac vnímal to, že je na vodítku, viac vnímal mňa. A ja som bola naozaj v pohode. Cítil moju energiu a pridal sa ku mne. 

 

Hodiny na základnom tréningu

Začali sme s Dustym chodiť na tréningy. 

Tu, v Anglicku, sa základný tréning skladá z troch 8. hodinových častí. 

1. Bronzová stužka

2. Strieborná stužka

3. Zlatá stužka (práve ju absolvujeme) 

Keď sme ešte len išli na prvú hodinu bronzu, bola som taká vystresovaná, že sa mi až triasli kolená. Poznám svojho psa, a keďže som vedela, že som v strese ja, bude aj on. Vošli sme do budovy, kde sa mal tréning uskutočniť a už vo dverách Dusty uvidel veľkého nemeckého ovčiaka. No, to bolo naozaj krásne uvítanie. Toľko štekotu a hluku ste ešte nepočuli. Celú hodinu som bola v strese a tak vyzeralo aj naše prvé snaženie ukázať to, čo už vieme. Bolo to hrozné. Na ďalšie hodiny som sa poctivo, psychicky, pripravovala. Už keď sme tam boli 3-4 krát, tak som sa na ďalšie tréningy naozaj tešila. Dusty bol najlepší zo skupiny a ako jediný sme sa dostali na Zlatú stužku. Všetci ostatní to bohužiaľ vzdali, lebo nezvládali svoje psy.

Som na Dustyho veľmi hrdá, že vie znášať tie moje stresové stavy. Ale som hrdá aj na seba, lebo som sa to naučila z časti ovládať. Ešte sem - tam príde "TÁ" hrča v krku, ale už je to omnoho lepšie. smiley Už sa na tréningy naozaj zakaždým veľmi teším a Dusty tiež. 

 

 

Ďakujem, že ste to dočítali celé a nikdy nezabudnite byť pozitívni a vyrovnaní. Svojim psom tým nesmierne pomôžete zvládať aj nečakané situácie. Buďte opora pre svojho psa a on sa vám miliónkrát odvďačí. 

 

Titulná foto: Viktória Šterbáková

 

 Bruno ti odporúča:

Hryzie to, ničí to, čo je to? Šteniatko!

Socializácia zachraňuje životy. Socializuj od šteniatka!

Sila pozitívneho posilňovania. Alebo každý pes môže byť dokonalý

Je preťahovanie sa so psom o hračku nebezpečné?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

pes bruno, fórum o psoch

Viktória Šterbáková
Viktória Šterbáková
Ahojte! Volám sa Viktória mám 24 rokov a som veľký milovník psov a vlastne všetkých zvierat. Mám čokoládového labradora, volá sa Dusty sweet Believeme. Obaja sme zo Slovenska, ale momentálne žijeme na farme v Anglicku. S Dustym sa radi učíme nové veci. On učí mňa a ja jeho. Hlavne základný výcvik a veľmi rada by som sa s Vami podelila o svoje skúsenosti, ktoré som nabrala pri výcviku a o príhody , ktoré sme zažili.
Reklama
Blog Fórum