Skijöring, zimný šport pre teba a tvojho psa

Že v zime sa so psom nedá športovať? To nie je celkom pravda, existuje jeden skvelý šport, ktorý bude baviť vás oboch. Volá sa skijöring a ak ho raz skúsiš, zimu začneš milovať!

Skijöring, zimný šport pre teba a tvojho psa
Zdroj foto: Ruffwear
4738
Reklama

Skijöring, zimný šport pre teba a tvojho psa

 

Skijöring je tímový šport. Ty a tvoj pes pracujete ako tím, no nie je to len o práci. Je to o spoločnej zábave, komunikácií a o pohybe, ktorý vás oboch urobí šťastných. Zároveň je to skvelý spôsob, ako spolu stráviť čas a spraviť pre seba niečo zdravé. Objav spolu s nami čaro skijöringu.

 

 

Prechádzka so psom + bežecké lyžovanie = skijöring

Tento šport pochádza z Nórska. V najzákladnejšom zmysle slova znamená bežecké lyžovanie za pomoci ťažného psa. Človek a pes sú navzájom spojený vodítkom. Bežiaci pes ťahá za sebou človeka, ktorý stojí na lyžiach.

 

Tu je zoznam toho, čo sa ti pri skijöringu určite zíde:

  • Láska k zime a snehu. Tvoj pes by mal zimu milovať rovnako ako ty, inak to pre vás nebude zábava.

  • Trošku väčší pes od malého. A ešte k tomu by mohol byť v dobrom fyzickom stave. A hoci môže pre tento šport zdieľať nadšenie aj menší pes, v prípade kolízie mu pôjde o život.

  • Základná poslušnosť sa zíde. Ku mne, sadni, zostať – je na začiatok fajn. Ak je pes naučený na povely a tréning nových trikov, trénovať skijöring bude pre neho malina.

  • Lyže. Tie z garáže budú na prvé pokusy úplne v pohode stačiť, nad kúpou nových máš zatiaľ čas rozmýšľať.

  • Opasok pre teba a vodítko s amortizérom. Opasok preto, lebo mať voľné ruky sa naozaj oplatí a vodítko s amortizérom preto, že tlmí nárazy pri štarte nie len na tvojom tele, ale aj tele tvojho psa.

  • Postroj na ťahanie pre psa. Daj si záležať pri výbere, nie každý postroj sadne každému psovi.

 

 

Základné povely

Ty a tvoj pes pracujete ako jeden tím a na to, aby ste spolu zdolali všetky prekážky na trati, potrebujete spolu komunikovať.

Prvým a najdôležitejším povelom je niečo v znení „line out“. To je moment, kedy musí pes pokojne prejsť na koniec vodítka a čakať na spúšťací povel. Je to veľmi dôležitý povel, pretože vďaka nemu pes vie, že začínate. To, aby pes začínal pred tebou a nie po tvojom boku je dôležité aj z bezpečnostnej stránky. Nebezpečenstvo úrazu môže hroziť po zasiahnutí lyžou, či zamotaním sa do vodítka.

Ďalší príkaz je „hike“. Pes tento povel priam miluje! Znamená totižto „dopredu“, „poď“, „štart“. Je to chvíľa, kedy zo psom vyrážaš dopredu, on začína ťahať a ty jemu pomáhaš odrazom od palíc.

A teraz je čas prevziať kontrolu nad tým, kam vlastne spolu idete. „Gee“ a „Haw“ sú stranové povely, ktoré psovi hovoria, kam má odbočiť. Vpravo – Gee, vľavo – Haw.

„Whoa“ znamená stáť! Ak ti stačí pozvoľné zastavovanie, začni pomaly pluhovať, ak potrebuješ akútne zastaviť, jednoducho sa vyber smer snehový závej. Prepínanie medzi pluhovaním a lyžovaním psovi odosiela do mozgu signál, že sa niečo deje, v takúto situáciu lepšie reaguje na následný povel zastavenia.

Samozrejme si môžeš na tieto povely zvoliť aj slovenské ekvivalenty, ktoré si ľahšie zapamätáš. Vyššie spomínaná príkazy sú medzinárodné a sú upravené tak, aby pre psa zneli čo najľahšie a najzrozumiteľnejšie.

 

Trénuj a buď trénovaný

  • Absolútny začiatok takého športu je najprv len a len o tebe. Ak nie si skúsený lyžiar, na začiatok sa musíš naučiť lyžovať. Lyžiar, ktorý neovláda vlastné telo, nie je najlepším partnerom pre psa.

  • Nauč sa pluhovať, vedieť zastaviť je dôležitejšie, ako vedieť sa pohnúť.

  • Nauč sa padať. Budeš padať veľa a často, hlavne na začiatku vašej spoločnej skijöringovej kariéry.

  • Nauč sa vstávať. Po páde, druhá najdôležitejšia schopnosť. Inak bude okolo teba pes nekontrolovateľne skákať a štekať a netrpezlivo čakať na pokračovanie v jazde.

  • Až potom začni pracovať so psom. Niektoré psy potrebujú kratšie tréningy, iné naopak dlhšie. Vždy sa ale zastav, ak je pes unavený. Pes musí byť po celú dobu behu zo športu nadšený, iba tak bude chcieť opäť štartovať.

  • Základné povely trénujte napešo, nie na lyžiach. Až keď ich budete obaja dokonale ovládať, nasadnite na lyže.

 

pesbruno, skijoring, postroj na skijoring, postroj pre psa, psie športyFoto: Ruffwear

 

Čo je lepšie pri tréningu?

Vieme, čo dobré nie je. Prenasledovanie iného tímu je jedným z najhorších spôsobov, ako trénovať svojho psa na skijöring. Je to lákavé, pretože pes bude chcieť bežať za druhým psom. Nevýhoda? Pes ťa pravdepodobne bude po chodníku vláčiť zo strany na stranu a ak sa druhý pes stratí z obzoru, jednoducho prestane ťahať.

Jedným zo spôsobov ako začať tréning, je privolať si na pomoc skúseného psa a zapriahnuť ich na vodítko oboch naraz. Pes začiatočník sa od svojho parťáka rýchlo naučí novým kúskom.

 

Trailová etiketa

  • Športujte len tam, kde to je povolené. Ak nemáš na blízku chodníky na skijöring vyhradené, využi viacúčelové chodníky, ktoré majú dobrý snehový základ.
  • Po celý čas maj kontrolu nad svojím psom. Ak je tvoj pes reaktívny na iných psov, zaháj socializáciu ešte pred samotným nastúpením na lyže. Socializuj v psom parku, nie na lyžiach. Pes musí rovnako poslúchať aj v oddychovej zóne.

  • Zbieraj po psovi jeho hnedé potreby. Ale pre istotu do dvoch sáčkov! Nie je nič horšie ako padnúť na sáčok plný hnedého pokladu!

  • Daj najavo, že idete. Okoloidúci ťa pod čiapkou či kapucňou nemusia dobre počuť, preto využi svoj hlas a oznám, že sa k nim blížiš.

 

pesbruno, skijoring, postroj na skijoring, postroj pre psa, psie športyFoto: Ruffwear

 

Skijöring je naozaj skvelý šport pre všetkých, ktorí milujú zimu a sneh. Udrží ťa aj počas zimných mesiacov na nohách a tvojho psa šťastného so spoločne stráveného času.


Zdroj: http://www.petguide.com

 

 

Bruno odporúča

Čo majú spoločné jazda na bicykli a venčenie psa? Predsa bikejöring!

Ako zistíš, či je tvoj pes tým správnym parťákom na beh?

Poznáš geocaching? Ako ho spojiť s pravidelnými prechádzkami so psom?

DOG PULLER, nový šport pre všetkých psov

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum