Ku mne! Tu a teraz. Ovláda tvoj pes tento povel?

Privolanie, tak jednoduché a pritom strašiak pre mnohých majiteľov psov. Ako na to a ako spraviť z užitočného aj príjemné, sa dozvieš v našom článku.

Ku mne! Tu a teraz. Ovláda tvoj pes tento povel?
7193
1
Reklama

Ku mne! Tu a teraz. Ovláda tvoj pes tento povel?

 

Najdôležitejší povel, ktorý by mal ovládať každý pes bez ohľadu na svoj pôvod či charakter. „Ku mne“ je povel, pri ktorom pes nemusí nič, iba prísť k svojmu pánovi. A predsa je tak ťažké ho to naučiť. Prečo je to tak? Zlá technika, slabé odmeny, či nedostatočná motivácia? My vieme, že pozitívnym posilnovaním, učením vo forme hry a plným vačkom odmien sa tento povel stáva obrovskou zábavou. Pre vás oboch.

 

Skôr ako začneš

Nikdy nepoužívaj privolanie na to, aby si psa priviedol k niečomu, čo nemá rád. Po privolaní nesmie prísť karhanie, prepravka, ani strihanie nechtov. Skrátka nič, čo tvoj pes vníma ako negatívne. Privolanie má byť zábavné a pozitívne za každých podmienok.

 

Ak si už aj neúmyselne použil povel „ku mne“ k činnosti, ktorú tvoj pes neobľubuje, pokús sa situáciu čo najrýchlejšie otočiť na niečo dobré a zábavné. Takže ak potrebuješ svojho psa dostať do vane, ku kaderníkovi alebo veterinárovi (a on tieto miesta z nejakého, nepochopiteľného dôvodu, nemá rád), použi iný povel, alebo si jednoducho svojho psa vezmi na vodítko, či na ruky a povel „ku mne“ pritom vynechaj.

 

 

Začni doma

Doma je tam, kde sa pes cíti bezpečne a možností na rozptýlenie je minimálne množstvo. Zároveň je to miesto plné zábavy, odmien a hračiek. Vezmi odmenu vysokej hodnoty, ukáž ju psovi a začni pomaly cúvať. Pritom svojho psa oslov jeho menom, pokojným hlasom so šťastným tónom. Ak pes pribehne, neváhaj a odmeň ho chutnou maškrtou.

 

Buď nadšený, ukáž šteniatku, aké zábavné môže byť pribehnutie k pánovi. Vždy keď príde k tebe, odmeň ho, poškrabkaj ho, zahraj sa s ním a s jeho obľúbenou hračkou. Ak pes začína chápať privolanie, začni spájať s touto činnosťou aj slovný povel (ku mne, poď, sem...).

 

Ak už pes doma ovláda povel „ku mne“, je čas trénovať na ulici a na miestach kde sa nachádza omnoho viac rozptýlení ako doma v obývačke. Preto na začiatku určite trénuj najprv na krátkom vodítku, neskôr na stopovačke. A samozrejme nezabudni na chutné odmeny vo vačku.

 

Posilňuj povel aj vzťah

Kľúčom k úspechu je budovanie si skvelého vzťahu so psom. Vždy musíš byť pre svojho psa tou najzaujímavejšou bytosťou v celom vesmíre. Iba tak bude privolanie naozaj fungovať. Ak nechceš, aby nadšenie z privolania u tvojho psa postupne upadlo, vždy maj pripravené odmeny. Pre teba jednoduchý krok, pre tvojho psa najväčšie lákadlo.

 

Skúšať privolanie stále na nových miestach či v nových situáciách. Nauč psa, že privolanie neznamená pripnutie na vodítko, ani ukončenie hry so psami od susedov. Odvolaj psa z hry, odmeň ho a dovoľ mu opäť sa zapojiť do hry. Takto sa pes ubezpečí, že privolanie vôbec nie je tak strašidelný povel.

 

Zdroj: akc.org

 

 

Bruno odporúča

Inštinkt lovca u psa – zanedbateľná maličkosť, alebo varovný signál?

Nový štvornohý člen v rodine. Čo na to tvoj pes?

Šteniatko verzus voňavé dobroty na prechádzke. Dá sa im vôbec odolať?

Socializácia zachraňuje životy. Socializuj od šteniatka!

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

 

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Henrietka
pred 3 rokmi
tieto základne povely ovladame na jedničku s hviezdičkou. A niekedy ked počuva tak mu za to dam i odmenu v podobe psej dobroty (tyčinky, sušene maso,..)
Blog Fórum