Inštinkt lovca u psa – zanedbateľná maličkosť, alebo varovný signál?

Často sa na prechádzke stretávame s majiteľmi psov, ktorí tvrdia, že svojho psa nemôžu pustiť z vodítka, lebo okamžite za niečím utekajú. Poď im spolu s nami poradiť, prečo to tak vlastne je.

Inštinkt lovca u psa – zanedbateľná maličkosť, alebo varovný signál?
Zdroj foto: Pixabay/Veda Clark
6374
Reklama

Inštinkt lovca u psa – zanedbateľná maličkosť, alebo varovný signál?

 

Na začiatku tohto článku by som chcela vytýčiť rozdiel medzi agresívnym správaním a loveckým inštinktom. Zatiaľ čo agresia je motivovaná emóciami, lovenie je do značnej miery ovplyvnené genetikou. A zatiaľ čo agresia slúži na odohnanie protivníka, predátorské správanie slúži na dobehnutie koristi, a to v čo najkratšiu dobu.

 

Mnohí, dnes doma chovaní psi, sú skúsení poľovníci, pretože práve na to boli v dávnych dobách šľachtení. Americký kokršpaniel patrí napríklad medzi sliediče, vyhľadáva drobnú zver v neprehľadnom, zarastenom teréne. Teriéri boli pôvodne chovaní na nájdene, prenasledovanie a zabíjanie škodcov ako sú myši a potkany. Takto by sa dalo pokračovať vo veľmi dlhom zozname a príkladov poľovných psov.

 

Len pre ukážku, každý z dnešných psov je chovaný na určitú poľovnícku oblasť, avšak celá poľovná sekvencia (od prvého kontaktu, až po konzumáciu) vyzerá nasledovne:

  • očný kontakt – orientácia v priestore – stopovanie – hon – uchopenie – zahryznutie – rozobranie a konzumovanie koristi

 

Niektoré psy sa okamžite naštartujú v prípade, že môžu prenasledovať iné zviera, alebo pohybujúci sa objekt. Spĺňa to totižto ich inštinktívne potreby, ale ide v podstate len o začiatok predátorského správania.

 

 

Má môj pes vysoký lovecký pud?

  • Hoci si veľa psov vychutnáva trepanie a pitvanie plyšových hračiek, zvyčajne to neaplikujú aj na živé zvieratá či ľudí.

  • Pastierske psy sú schopné pozorovať, prenasledovať a naháňať svoju korisť, ale zriedka napádajú a zabíjajú zvieratá, ktoré pasú.

  • Psy, ktoré boli chované na prenasledovanie, uchopenie, zahryznutie a zabitie svojej koristi, môžu byť veľmi nebezpečné, najmä v prítomnosti malých zvierat a detí.

 

Aký je rozdiel medzi potrebou naháňania a skutočným lovom?

  • Mnoho psov naháňa loptičky, mačky či dokonca cyklistov, ale sú skôr motivované vzrušením z prenasledovania, ako z pocitu, že by reálne chceli korisť aj chytiť.

  • Hoci tieto psy majú koristnícky pud, nemusia ešte striktne mať aj lovecké inštinkty.

  • Psy, ktoré majú silný poľovný pud sú zvyčajne motivované prenasledovaním, chytením, zahryznutím a niekedy aj zabitím svojej koristi.

 

Čo robiť, ak má pes silný lovecký pud?

  • Ak máš situáciu pod kontrolou, povoľ mu naháňať zajace či vtáky na poli.

  • Ak pes uhryzol dieťa, alebo zabil drobnú zver, je nevyhnutné ho mať doma pod neustálym dohľadom a na verejnosti vždy na vodítku.

  • A chceš svojho psa vypustiť z vodítka, sprav to tam, kde sa nenachádzajú ani deti ani iné psy či zvieratá. Uč psa spoľahlivému privolaniu.

  • Maj na pamäti, že elektrický ohradník, či obojok nie je 100% ochrana. Existujú psy, ktoré majú tak silný lovecký pud, že ani bolesť ich nezastaví.

  • Pevný plot ponúka väčšiu formu ochrany ako elektrický ohradník a rovnako zabráni vniknutiu nežiadúcim osobám na tvoj pozemok.

  • Niektoré psy s vysokým loveckým pudom vynikajú v športoch, ktoré im umožňujú bežať, prenasledovať a chytať svoju korisť, len v trochu inej forme. Flyball, agility, treiball sú obľúbenou zábavou nielen pre psy, ale aj ich majiteľov. A navyše tieto športy učia psy poslúchať aj vo chvíľach, kedy sú vzrušené z lovu.

 

 

Zdroj: positively.com

 

Bruno ti odporúča:

Spolužitie psa a mačky. Je to vôbec možné?

Šteniatko verzus voňavé dobroty na prechádzke. Dá sa im vôbec odolať?

Socializácia zachraňuje životy. Socializuj od šteniatka!

Môj pes je na vodítku agresívny! Čo je príčinou a ako proti tomu bojovať?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum