Psy na oblohe - Nepriateľské Hot dogy, Sirius a ďalšie astronomické stvory vo vesmíre

Astronómovia sa postarali o to, aby nás psy sprevádzali celý život. Nehovoríme o tých naozajstných, ale o tých, ktorí sa na nás už stáročia pozerajú z tajuplného vesmíru.

Psy na oblohe - Nepriateľské Hot dogy, Sirius a ďalšie astronomické stvory vo vesmíre
5269
Reklama

Psy na oblohe - Nepriateľské Hot dogy, Sirius a ďalšie astronomické stvory vo vesmíre

 

Už tisíce rokov poskytuje nočná obloha ľuďom smer či pocit istoty v podobe známych svetelných bodov. Hviezdy odjakživa robili ľudom spoločníkov na dlhých cestách a nikdy ich neprestali fascinovať. Nepripomína ti to niečo? Áno, hviezdy sú ako psy. Sú spoľahlivé, užitočné a stále nás sprevádzajú. Niet preto divu, že už bájny astronómovia videli vo hviezdach aj našich najvernejších priateľov - psov.

 

Súčasní milovníci hviezd vôbec nezaostávajú, mená psov a samotné psy sa i naďalej vo vesmíre objavujú a tvoria tak jeho dôležitú súčasť. Koniec koncov aj Laika odišla do vesmíru ako prvá, pred svojim pánom - človekom. Vždy keď sa pozrieš hore, je tam hore a spolu s ďalšími vypĺňajú prázdnotu vesmíru a robia ho o niečo viac priateľským.

 

 

Kde všade nájdeš psa v čiernom vesmíre?

Nepriateľské hot DOGy

Možno o hot dogu vo vesmíre počuješ prvýkrát, rovnako ako my pred nedávnom. Avšak nejde o pomenovanie podľa obľúbeného fastfoodového jedla, no v tomto prípade našťastie ani po našich psích miláčikoch. Hot dogy v astronómií v skutočnosti pomenúva horúcu, za prachom ukrytú galaxiu.

 

Ide o náhodné pomenovanie a naozaj je v tomto prípade lepšie, že názov nemá nič spoločné so psom. Prečo? Pretože sa zdajú byť dosť nepriateľské. V prvom rade sú horúce, veľmi horúce, asi 1000-krát viac ako naša Mliečnej dráhy. A vôbec ich nie je vidieť. Ani tým fantastickým hvezdárskym ďalekohľadom. Tieto galaxie totižto obklopuje prach, ktorý neprepustí žiadne svetlo. Ak sa však na takúto galaxiu pozrieš pomocou infračervených vlnových dĺžok, uvidíš naopak obrovské množstvo svetla.


Hot DOGy vznikli pred 10 miliardami rokov, keď bol vesmír ešte relatívne mladý. Vedci preto dúfajú, že im tieto galaxie poskytnú informácie o tom, aký bol vesmír na svojom začiatku. Tieto galaxie sú pravdepodobne tvorené aktívnymi, supermasívnymi čiernymi dierami, čo by mohlo vysvetľovať, prečo sú také jasné a horúce.


Konštelácie hviezd v podobe psov

Existujú tri veľké konštelácie, ktoré nesú mená psov. Najznámejší z nich je Canis Major, alebo Veľký pes. Každý národ si ho v histórii vyložil inak. Starí gréci toto súhvezdie spájali so psami z ich mytológie. Napríklad so psom Lealapsom, ktorý bol darom od Zeusa bohyni Europe, alebo so psom Procris, ktorý chytil všetko, čo začal loviť. Rovnako v tomto súhvezdí videli aj Cephalusovho spoločníka, psa, ktorý bol taký rýchly, že ho Zeus uväznil na oblohe.

 

Canis Minor, alebo Malý pes. Gréci o ňom hovorili ako o Teumessian Fox, gigantickej líške, ktorú naháňal Lealaps, ale Zeus sa na túto naháňačku nemohol pozerať, oba tvory premenil na kameň a neskôr ich premenil na hviezdy. A tam sa naháňajú dodnes. Tiež si pod týmto súhvezdím predstavovali Maera, psa ktorý patril Ikarovi. Starovekí egypťania si túto konšteláciu vysvetľovali ako reprezentáciu Anubisa, boha so šakalou hlavou.

canis major, psy na obloheFoto: en.wikipedia


Menej známa konštelácia je Canes Venatici, ktorá predstavuje dvoch loveckých psov Asteriona a Chara, ktorí lovia Veľkého medveďa. Pri pohľade na toto súhvezdie ťa pojem „pes“ pravdepodobne vôbec nenapadne. A deje sa tak oprávnene, pretože pôvodné zmienky sa psov najprv vôbec netýkali. Tie sa tam dostali až sériou nesprávnych prekladov, v podobe dvoch psov držaných na vodítku. A vlastne je to fajn, aspoň je tých psov na oblohe o niečo viac.

 

Procyon a Sirius – dve psie hviezdy na nebi

Psie hviezdy sú umiestnené, ako ináč, v psích konšteláciách a boli veľmi dôležité pre ranné civilizácie. Procyon je najjasnejšia hviezda v súhvezdí Canis Minor a jej názov sa prekladá ako tá „pred psom“. Toto označenie preto, lebo sa objavuje pre Siriusom, ďalšou psou hviezdou, ktorá sa objavuje v lete. Pre dávnych ľudí prinášala táto hviezda posolstvo o prichádzajúcom lete. Vravela, že najhorúcejšie dni prídu do dvoch týždňov.

 

Sirius je najjasnejšia hviezda v konštelácií Canis Major a je piata najjasnejšia na oblohe. Jej preklad je niečo ako „žiarivý“. Ide o výstižný názov, keďže predznamenávala príchod najhorúcejších dní roka. V skutočnosti sa ľudia domnievali, že Procyon a Sirius otepľovali Zem svojím svetlom, preto boli nasledujúce dni tak veľmi horúce.


Cerberus, a hneď 3x

V predchádzajúcej súvislosti pomenovania objektov po psoch v spojení s mytológiou môžeme ešte trochu pokračovať. Prvé nebeské teleso, ktoré bolo pomenované po Cerberusovi, trojhlavom psovi, ktorý strážil vchod do gréckeho podsvetia, bol asteroid. Ten obieha okolo Slnka vo vzdialenosti, ktorá je dostatočne blízko k našej planéte, aby mohla byť nazývaná objektom blízkym Zemi. Tento asteroid objavil český astronóm Luboš Kohoutek.

 

Kerberos (v gréčtine Cerberus) je aj štvrtý mesiac planéty Pluto. Pluto je meno boha žijúceho v podsvetí a mená mesiacov sú taktiež s týmto spojené. Mesiac bol takmer pomenovaný podľa Romulusa, zakladateľa Ríma, ktorý je zase spojený s vlkmi v mytológií, ale nakoniec sa pomenoval Kerberos. Ale aby sa nemýlil asteroid s mesiacom, názov mesiaca musel byť trochu pozmenený.


Ani jeden z nich by sa však nemal mýliť s Cerberusom, starodávnou konšteláciou, ktorá bola neskôr začlenená do súhvezdia Herkules. Tá bola pomenovaná podľa gréckeho mytologického hrdinu. Takže hoci sme prišli o jednu psiu konšteláciu, získali sme dva ďalšie objekty, ktoré nesú meno po jednom z mnohých psov.

 

Zdroj: dogtime.com

 

 

Bruno ti odporúča:

Rok 2018 je rokom psa. Čo nám prinesie a čo vezme?

Ako správne prepočítať vek psa na ľudské roky?

DOG PARKER - postarám sa ti o psa, kým ty nakupuješ

Koľko dôvodov si nájdeš, aby si psie hovienko nemusel zdvihnúť?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi, navyše získaš aktuálne novinky z nášho EKO e-shopu Brunov obchodík. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

 

 

 

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum