6 najlepších hier pre šteniatka

Unavené šteniatko je spokojné šteniatko. Hry so psom sú tou správnou cestou k úspechu. A okrem únavy, ho vhodná hra naučí aj novým zručnostiam. Tak čítaj a hraj sa!

6 najlepších hier pre šteniatka
Zdroj foto: Pixabay/Jim Sluder
13604
Reklama

6 najlepších hier pre šteniatka

 

Hra je najlepšia cesta k spokojnosti a príjemnej únave tvojho nového šteniatka. Hry so šteniatkami nie sú len o zábave, ale rovnako ich učia aj zručnostiam, budujú socializáciu, poslušnosť a učia sa byť priateľskí nielen k ľuďom, ale aj k dospelým psom. A hoci šteniatka trávia prevažnú časť dňa spánkom, aktívne chvíle oplývajú veľkým množstvom energie. Hry pre dospelé psy môžu byť pre šteniatka až príliš intenzívne a často vyžadujú povely, ktoré ešte neovládajú. Preto treba hru prispôsobiť mladému psíkovi. Práve vďaka nim sa učia nové zručnosti a zároveň šteniatko unavia do takej miery, že je uvoľnené a spokojné po zvyšok dňa.

 

Pri hraní s tvojím šteniatkom je dôležité, aby hra bola prispôsobená jeho nálade a fyzickým možnostiam. Každá hra by mala trvať niekoľko minút a ukončená by mala byť skôr, ako sa začne šteniatko nudiť a zaujímať o niečo iné. Medzi jednotlivými hrami nechaj šteniatko spoznávať svet. V tejto kombinácií bude po tvojom boku spokojný, vyrovnaný a vždy dobre naladený pes. A bude šťastný!

 

Máme pre teba tip na 6 hier, ktoré sa môžeš hrať s tvojím šteniatkom:

 

1. Preťahovanie sa o hračku

Toto je vhodný čas na to, aby sa pes naučil čo sa smie žuť a čo nie. Preťahovanie sa o hračku má väčšina šteniatok rado a hrá sa ju veľmi prirodzene, preto by s ňou vôbec nemal byť problém. Uisti sa, že na tento účel využívaš bezpečnú hračku, ktorá slúži výlučne na tento účel. Na preťahovanie určite nepoužívaj predmety z domácnosti, ani žiadny kusy oblečenia. Mohlo by to psa zmiasť o tom, s čím sa môže hrať. Ak sa pes pokúša preťahovať o niečo, čo nie je hračka, hru okamžite ukonči a daj psovi najavo, že to nie je žiadúce.

Je to tiež skvelý spôsob, ako šteniatko naučiť povely „Chyť“ a „Pusť“. Napríklad počkaj kým šteniatko samé pustí hračku. Môže to chvíľu trvať, ale buď trpezlivý. Akonáhle to spraví, odmeň ho maškrtou. Keď pochopí spojitosť medzi pustením hračky a odmenou, môžeš pridať povel. Určite to nie je otázka jednej hry, ale ako sa hovorí, trpezlivosť ruže prináša. Táto fyzická hra a zároveň psychický tréning spaľuje šteniatku oveľa viac energie ako si vieme, my ľudia, predstaviť. Hru preruš skôr, ako sa pes začne nudiť.

pretahovanie-pes-hracka-steniatkoZdroj: pixabay.com

2. Hra na schovávačku

Pritom je jedno či sa hľadajú ľudia, hračky alebo maškrty. Jedna osoba môže šteniatko podržať, kým tá druhá sa skryje. Akonáhle pomocník šteniatko pustí, začni ho volať po mene. Táto hra je skvelá na učenie sa vlastného mena alebo tiež povelu „Ku mne“. Skryť môžeš rovnako aj hračky, alebo maškrty a dať šteniatku príkaz „hľadaj“. Práca s nosom poskytuje vysokú úroveň psychickej stimulácie. Takže rovnako zaručený tip na unavenie mladúcha.

 

3. Aport

Ide o klasickú hru pre psov. Pre šteniatku je potrebné ju trochu upraviť. Najprv vyber vhodnú hračku, tá by mala byť dostatočne mäkká a malá, aby ju štendo ľahko chytilo do papuľky. Začni s krátkymi vzdialenosťami, možno bude potrebné psovi ukázať, že po hračku treba ísť. Následne volaj šteniatko naspäť k sebe. S nadšením psíka odmeň, vyhladkaj ho a odmeň ho chutnou maškrtou za dobre vykonanú prácu. Toto je ďalšia super hra na povel „Pusť“.

aport-steniatko-vlciakZdroj: pixabay.com

4. Hry v blízkosti vody

Skvelý spôsob ako psa naučiť vode, je hrať sa v nej. Alebo na začiatok stačí, ak sa budeš so šteniatkom hrať v jej prítomnosti. Napríklad na záhrade pri polievaní trávy. Zavlažovací systém je vcelku fajn príprava na sprchu. Aportovanie v daždi tiež nie je na zahodenie. Rovnako lovenie hračiek z detského bazéna. Alebo preťahovanie sa o obľúbenú hračku na okraji jazera? Prečo nie. Šteniatko pochopí, že voda je zábavná a neskôr to môže byť ten správny krok k učeniu plávania či radosti z kúpania.

 

5. Učenie sa vlastného mena

Spôsobov ako naučiť psa reagovať na meno je naozaj mnoho. Jednou z možností je využitie klikera. V tomto prípade, v prvom kroku psa odmeníš vždy keď vyslovíš jeho meno. Takto si pes veľmi rýchlo spojí, že jeho meno znamená odmena. Rovnako to funguje aj bez klikera. Odmeníš psa vždy vtedy, ak zareaguje otočením sa na teba pri vyslovení mena.

Môžeš to skúsiť aj inou, zábavnou formou. Vytvor s priateľmi alebo rodinou kruh. Posadajte si na zem a šteniatko usaď medzi vás do kruhu. Postupne psa oslovujte, pomaly a s pokojom. Vždy keď šteniatko zareaguje, osoba, ktorá ho oslovila ho odmení – maškrtou, hrou, hladkaním. Hra nesmie trvať príliš dlho a nesmie byť rýchla, aby sa psík cítil komfortne. Zároveň prechádza socializáciou na rôznych ľudí a ich dotyky.

 

6. Agility v obývačke

Kompletný kurz agility je samozrejme vhodný až pre dospelé psy. Upravená verzia je však vhodná aj pre šteniatka. Pritom vôbec netreba platiť za hodiny u trénera. Stačí si vymyslieť vlastné prekážky, ktoré budú pre šteniatko lákavé a zábavné. Tu je zopár tipov: preskakovanie vankúšov poukladaných na koberci, obiehanie stolových nôh, obiehanie stromov v parku, plazenie sa popod stoličky, prekonanie dráhy s lákadlami na zemi, nasledovanie svojho pána v zúženom priestore, prekonanie detského tunela atď. Možností v tomto smere je naozaj veľa a prekážky sa ti naskytnú na každom rohu.

Zdroj: dogtime.com  

 

Aké iné hry ešte poznáš? Daj nám vedieť v komentároch!

 

 

Bruno ti odporúča:

Ako pozitívna energia ovplyvňuje tréning so psom?

Ku mne! Ako naučiť psa privolanie?

Pes z inzerátu. Naozaj ho chceš?

7 vývojových štádií šteniatok

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum