Psy a morské plody? Potraviny, ktorým dávame zelenú!

Plody mora môžu byť zdravým doplnkom stravy pre tvojho psa. Ale rovnako môžu obsahovať aj škodlivé toxíny a ťažké kovy. Čomu dať zelenú v jedálničku tvojho psa?

Psy a morské plody? Potraviny, ktorým dávame zelenú!
7447
Reklama

Psy a morské plody? Potraviny, ktorým dávame zelenú!

 

Možno si sa sám seba už niekoľkokrát pýtal, či je tá či oná potravina pochádzajúca z mora vhodná ako strava pre tvojho miláčika. Dali sme si záležať a rozdelili morské plody do troch skupín. Zelená pre tie, ktoré sú pre psy vhodnou potravinou, žltá pre tie, pri ktorých treba byť obozretný a červená pre tie, ktorým sa treba vyhýbať. Poďme sa spolu hneď vrhnúť na tie, ktoré chutia.


Zelená pre týchto 5 potravín pochádzajúcich z mora

 

Fytoplanktón

Poskytuje úžasnú škálu živín, esenciálnych mastných kyselín, stopových látok, chlorofylu, antioxidantov, esenciálnych aminokyselín, bielkovín, karotenoidov a v neposlednom rade vitamínov. Asi preto ho zbožňuje a pravidelne konzumuje polovica morského osadenstva.

Rovnako obsahuje vysoké množstvá omega-3 mastných kyselín DHA a EPA, ktoré podporujú imunitný systém psa, kognitívne funkcie, srdce, kožu a kĺby. Fytoplanktón môže psovi pomôcť s tráviacimi ťažkosťami a nie len to. Pretože je tvorený nanočasticami, vyživuje bunky organizmu bez toho, aby boli najskôr strávené. Jednoducho im stačí sa vstrebať cez sliznicu (napríklad ďasná).

Fytoplanktón obsahuje antioxidanty, ktoré pomáhajú predchádzať vzniku rakovine, srdcových chorôb, problémom s očami či imunitným systémom.

Ak sa ho rozhodneš pridávať psovi do misky s jedlom, odporúčame ti vyhľadať taký, ktorý je pestovaný za neustáleho prísunu slnečného svetla, bez žiarenia, ťažkých kovov či bez genetickej modifikácie.

Pokiaľ zakúpiš fytoplanktón bez plničov, bude ti úplne postačovať malé množstvo, približne 1/16 lyžičky denne pre psa akejkoľvek veľkosti.

 

 

 

Zelené mušle

Pochádzajú z vôd Nového Zélandu a sú ďalším bohatým zdrojom Omega mastných kyselín, minerálov, vitamínov, aminokyselín, antioxidantov a enzýmov.

Sú prirodzeným zdrojom glykozaminoglykánov (GAGS), ktoré sú hlavnými zložkami chrupavky a synoviálnej tekutiny nachádzajúcej sa v kĺboch. Štúdie ukázali, že zmierňujú zápaly u psov (ale aj u ľudí), ktorí trpia artritídou. Podporujú pohyblivosť kĺbov, funkciu chrupaviek, eliminujú kardiovaskulárne problémy a udržiavajú zdravú pokožku.

Zelené mušle je možno zohnať vo forme prášku. Uisti sa, že produkt, ktorý si kúpil, je extrahovaný za studena. Spracovanie za tepla totižto odbúrava živiny.

Pri dávkovaní sa drž pokynov výrobcu, alebo dávkuj približne 15 mg prášku na kilogram hmotnosti psa a deň. Ak u psa pretrváva zápal, dávku možno zdvojnásobiť podobu prvých dvoch týždňov a potom prejsť na odporúčanú dávku.

 

Kelpa

Morská riasa pochádzajúca zo studených morí Nórska či Islandu. Zvyčajne sa suší a predáva ako zelený prášok.

Je bohatým zdrojom vitamínov, vrátane B12 a C, ako aj minerálov - vápnik, horčík, draslík či fosfor, a tiež je zdrojom sedemnástich dôležitých aminokyselín. Taktiež obsahuje vysoké množstvo stopových látok.

S kelpou prichádzajú výhody v podobe zdravej pokožky, srsti, zubov, ďasien a imunitného systému. Môže zmierniť bolesti a zápaly pri artritíde. Obsahuje vysoké množstvo jódu, čo znamená, že podporuje zdravie štítnej žľazy.

V neposlednom rade pomáha organizmu zbaviť sa ťažkých kovov a rádioaktívnych prvkov.

Pri zakúpení, dodržiavaj pokyny na obale výrobku. Pri dávkovaní ti môže byť pomôckou držať sa množstva cca ¼ lyžice na 10 kg váhy psa.


 

 

 


 

Sardinky, slede, makrely a ančovičky

Ryby sú vo všeobecnosti bohatým zdrojom bielkovín, selénu, niacínu a omega-3 tukov. V skutočnosti je lepšie podávať celú rybu psovi, ako napríklad len rybí olej. Rovnako väčšie ryby, ktoré sa nachádzajú vyššie v potravinovom reťazci, môžu byť kontaminované toxínmi (ako napríklad ortuť či karcinogénne chemikálie), a preto je lepšie sa im vyhnúť.

Riešením je poskytnúť psovi ryby menšieho vzrastu. Je dobré ich pred kŕmením zmraziť, a tak zabrániť preniknutia prípadných rybích parazitov do organizmu psa. Kŕmiť nimi možno 2 – 3x do týždňa, záleží to hlavne od chuti tvojho psa na morskú stravu.

 

Morské riasy

Rôzne morské riasy sú dostupné v podobe sušených plochých listov, najčastejšie ich je možno zohnať v rôznych čínskych či japonských potravinách. Obsahujú vysoký podiel minerálov, bielkovín, vlákniny, vitamínov a aminokyselín. Poobzeraj sa po názvoch ako dulse, kombu, nori, wakame a Irish moss.

Rozdrvené ich možno pravidelne pridávať psovi do misky, podporujú zdravie štítnej žľazy, funkciu pečene, obličiek, pľúc a rovnako upokojujú aj podráždený gastrointestinálny systém.

 

Zdroj: http://www.dogsnaturallymagazine.com

 

 

 

Bruno odporúča

14 skvelých tipov ako vylepšiť jedálniček tvojho psa

10 „zelených pokladov“ v boji proti psím alergiám

10 dôvodov prečo kŕmiť tvojho psa aj zeleninou

Môže toto jedlo zjesť môj pes?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum