Môže toto jedlo zjesť môj pes?

Mnoho potravín, ako je ovocie a zelenina, ktoré ľudia považujú za bezpečné a výživné môžu u psov spôsobiť veľmi vážne problémy. Tu je zoznam jedál, ktoré tvojmu psovi môžu uškodiť a naopak pomôcť:

Môže toto jedlo zjesť môj pes?
Zdroj foto:
70501
1
Reklama

Ľudské jedlá, ktoré psy (ne)môžu jesť

 

Oddaní milovníci psov majú tendenciu byť veľmi milí ľudia. Zdieľajú svoje srdcia a domovy so svojimi psími kamarátmi (a u niektorých šťastlivcov aj „kúsok“ svojej postele). A iste nie je ani nič zlé na tom, keď sa s nimi podelíme aj o svoje obľúbené jedlo, alebo? Nie vždy! Mnoho potravín, ako je ovocie a zelenina, ktoré ľudia považujú za bezpečné a výživné môžu u psov spôsobiť veľmi vážne problémy. No naopak, niektoré z potravín, ktoré bežne konzumujú ľudia, možno zaradiť do psieho jedálnička a dokážu priniesť mnoho výhod pre tvojho chlpáča, ako napríklad pevnejšie kĺby, lepšie dýchanie či zvýšenie imunity voči alergiám.
 

Pred tým, ako svojmu psíkovi podáš jedno zo svojich obľúbených jedál, čítaj ďalej a dozvieš sa, ktoré potraviny sú preňho bezpečné a ktoré ho, naopak, môžu priviesť rovno k veterinárovi.



Syr - ÁNO

Pokiaľ tvoj pes nie je alergický na laktózu, čo je síce veľmi zriedkavé, ale stále možné aj u psov. Syr môže byť preňho pôžitkom. Keďže ale syr obsahuje vysoký podiel tukov, zvoľ radšej výrobky s nižším obsahom tuku, ako napríklad tvaroh alebo mozzarellu.

 

Arašidové maslo - ÁNO  

Rovnako ako aj arašidy, arašidové maslo je pre psov skvelým zdrojom bielkovín. Obsahuje srdcu prospešné tuky, vitamíny B a E, ako aj niacín. Surové a nesolené arašidové maslo je najzdravšia voľba, pretože neobsahuje xylitol, umelé sladidlá, ktoré môžu byť pre psov toxické.
 


Popcorn - ÁNO

Ale čistý, nesolený a bez masla je v primeranej miere pre tvojho chlpáča neškodný. Obsahuje totižto riboflavín a tiamín, ktoré podporujú zrak, trávenie a obsahujú aj malé množstvo železa a bielkovín. Pri podávaní sa však uisti, že všetky kukurice sú poriadne vypukané, pretože u tých nevypukaných môže nastať nebezpečenstvo udusenia.

 

 


Kukurica - NIE  

Malý kúsok kukurice by nemal byť úplne nebezpečný pre tvojho chlpáča, no radšej by sme sa jej mali vyvarovať. Väčšina suchej stravy pre psov (granule) pozostáva zo pšenice a kukurice, tak prečo im toho dávať viac, keďže sú to mäsožravci? No keď pes zje väčší kus alebo celú kukuricu, môže nastať črevná blokáda.
 


Ryby - ÁNO  

Obsahujú prospešné tuky a aminokyseliny, čím posilňujú zdravie. Losos a sardinky sú obzvlášť prínosné. Losos je plný vitamínov a proteínov, sardinky majú mäkké a ľahko stráviteľné kosti, čím dodávajú vápnik navyše. 
 

Čokoláda - NIE  

Rozpravy o škodlivosti čokolády pre psí organizmus nie sú žiadne klebety. Čokoláda obsahuje vysoko toxické látky nazývané methylxantily, ktoré vedú k zastaveniu metabolickému procesu u psa. Dokonca už aj malý kúsok čokolády – najmä horkej, môže vyvolať hnačku či zvracanie. Veľké množstvá čokolády môžu spôsobiť záchvaty, nepravidelné búšenie srdca a v niektorých prípadoch dokonca smrť. Podrobnejšie sa o vplyve čokolády na psí organizmus dočítaš v tomto článku → Pes a čokoláda


Vajcia - ÁNO  

Konzumácia vajec je bezpečná.. Varené vajcia sú úžasným zdrojom bielkovín a môžu napomôcť podráždenému žalúdku psíka. O podávaní vajec pre našich psov sme písali v tomto článku → Môže pes zjesť surové vajce?


Chlieb - ÁNO  

Malé množstvo obyčajného chleba (bez korenín a rozhodne žiadnych hrozienok) tvojmu psíkovi neublíži, ale ani nemá žiadne zdravotné výhody. Chlieb nemá nutričnú hodnotu a viaže sacharidy a kalórie, rovnako ako u ľudí. Domáce chleby sú lepšou variantou ako kupované, ktoré obsahujú zbytočné konzervačné látky.
 


 

Zmrzlina - NIE  

V letných dňoch je síce príjemne osviežujúca, no nemali by sme sa o ňu deliť so svojim štvornohým kamarátom. Psíky nedokážu mliečne výrobky veľmi dobre stráviť, môžu byť dokonca alergický na laktózu a rovnako aj cukor v zmrzline pre nich nie je šťastnou voľbou. Aj keď je to tiež mliečny produkt, no mrazený jogurt je pre psíkov lepšou alternatívou. A aby sme sa úplne vyhli mlieku, zamraz si kúsky jahôd, malín, jabĺk či ananásov a pre tvojho chlpáča to bude sladká, osviežujúca a najmä prospešná delikatesa.

 

Jogurt - ÁNO

Čistý biely jogurt je vítanou pochúťkou pre psíky. Je bohatý na bielkoviny a vápnik a aktívne baktérie v jogurte prispievajú k posilneniu tráviaceho systému. Uisti sa, že svojmu psíkovi podávaš jogurt bez pridania cukru a umelých sladidiel. 

 

Tuniak - ÁNO  

V primeranom množstve je čerstvý tuniak vynikajúcim zdrojom omega-3 mastných kyselín, ktoré podporujú zdravie srdca a očí. Pokiaľ ide o konzervované tuniaky, tie môžu obsahovať malé množstvo ortuti a sodíka, no malé množstvo nie je pre psov nebezpečné. Tento tuniak by však mal byť vo vlastnej šťave, nie v oleji a ani korenený. 

 

Med - ÁNO

Je plný živín, ako sú vitamíny A, B, C, D, E a K, ďalej obsahuje draslík, vápnik, horčík, meď či antioxidanty. Kŕmenie psíkov jednou lyžicou miestneho medu dvakrát denne môže pomôcť proti alergiám, keďže sa malé množstvo peľu dostáva do tela a tak sa buduje odolnosť voči alergénom v oblasti, v ktorej sa zdržujete. Med možno použiť aj na vonkajšie použitie ako liečba lokálnych popálenín či povrchových rán. 

 

Losos - ÁNO

Vynikajúci zdroj bielkovín, zdravých tukov a aminokyselín. Podporuje zdravie kĺbov, mozgu a imunitný systém. 

 

Kokos - ÁNO  

Kyselina laurová, ktorú má kokos v sebe, podporuje imunitný systém a bojuje s rôznymi vírusmi. Takisto môže pomôcť pri zápachu z papuliek a ochorení či svrbení kože. Kokosové mlieko a kokosový olej sú takisto pre psíkov prospešné. O kokosovom oleji sme písali v tomto článku → Kokosový olej - liek pre tvojho psa

 

Mandle - NIE

Tie nemusia byť pre psíkov nutne toxické, ako sú orechy vlašské či makadamové, no môžu zablokovať pažerák alebo poškodiť priedušnicu, pokiaľ nie sú dobre rozhryznuté. Solené mandle sú obzvlášť nebezpečné, lebo môžu zadržiavať vodu, čo je obzvlášť nebezpečné pre psíky náchylné na ochorenia srdca. 

 

Arašidy - ÁNO

Na rozdiel od mandlí, sú arašidy bezpečné. Tvoria ich prospešné tuky a bielkoviny, ktoré sú pre tvojho psa zdravé. No samozrejme treba arašidy podávať len s mierou, pretože nechceme, aby mali naše psíky veľa tuku, čo by potom mohlo viesť k problémom pankreasu. A rovnako by to mali byť len arašidy nesolené. Pozor na vdýchnnutie!

 

Makadamové oriešky - NIE

Makadamové oriešky sú jedna z najviac jedovatých potravín pre psov. Patria do čeľade proteovité a u psíkov môžu spôsobiť zvracanie, zvýšenie telesnej teploty, neschopnosť chôdze, malátnosť a môže zasiahnuť aj nervový systém, takže makadamové oriešky svojmu psovi rozhodne nikdy nepodávaj. 

 

Kešu - ÁNO

Kešu oriešky sú pre psíkov v poriadku, ale len pár kúskov raz za čas. Majú v sebe vápnik, horčík, antioxidanty, bielkoviny a aj napriek tomu, že obsahujú menej tuku ako napríklad mandle alebo pekanové orechy, môžu viesť k nárastu telesnej hmotnosti. Niekoľko kešu orieškov sem-tam sú dobrou pochúťkou, ale len v prípade, že sú nesolené. 

 

 

Veľa informácií nájdeš aj na našej stránke v časti Čo psovi do misky, kde budú pribúdať články o stravovaní a holistickej strave pre našich psíkov a samozrejme v Brunovom obchodíku, z ktorého ti odporúčame hlavne knižky BARF - krmeni psa prirozenou stravou a BARF - otazky a odpovedi. Tieto knižky by určite nemali chýbať u žiadneho BARFistu. Nájdeš tam kompletný návod ako začať a samozrejme aj veľa rád a receptov.

 

 

Bruno Ti odporúča:

BARF

BARF - Mýty o kŕmení psa čerstvou stravou

Žuvacia "kosť" pre psa môže zabíjať

Môže pes zjesť jahody?

Ako zlepšiť dych tvojho psa?

Prečo je podávanie "ľudskej" stravy pre psa tak dôležité?

 

 

Ak nie si zaregistrovaný, tak tak urob tu: REGISTRÁCIA. Do svojho profilu si môžeš pridať foto svojich psíkov a pochváliť sa nimi v galérii. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Ak sa ti článok páčil, zdieľaj ho aj pre tvojich priateľov:

Reklama
Kyyyra
pred 4 rokmi
my ako mlsnost davame masove konzervy brit monoprotein a ta mu chuti tak ze do par sekund od nasypania do mysky je vylizana
Blog Fórum