Neignoruj časté olizovanie labiek. Tvoj pes potrebuje ihneď pomoc

Časté olizovanie labiek si možno spozoroval aj ty u svojho psa. Prečo to robí, a ako tomu predísť, sa dočítaš v našom článku.

Neignoruj časté olizovanie labiek. Tvoj pes potrebuje ihneď pomoc
68244
Reklama

Neignoruj časté olizovanie labiek. Tvoj pes potrebuje ihneď pomoc


Poďme si povedať niečo o zacyklenom správaní, ktoré si možno aj ty spozoroval u svojho psa. Pes si neustále líže jedno a to isté miesto, koža v tejto oblasti sa mu napokon zapáli a postupom času sa rana stále zväčšuje. Toto miesto sa nemôže vyliečiť, pretože dochádza k neprestajnému vylizovaniu. Zápal spôsobuje svrbenie, a to zase potrebu olizovania. O čom hovoríme? O ochorení, ktoré je vo svete známe ako acral lick dermatitis.

 

Na začiatok trochu teórie

Akrálna dermatitída je ochorenie spôsobené neprestajným lízaním spodnej časti končatiny. Týmto správaním prichádza k narušeniu kože a ďalším sekundárnym problémom spojených s chronickou potrebou lízania si jedného a toho istého miesta.

Medzi sekundárne problémy patrí aj bakteriálna infekcia, prasknuté vlasové folikuly (furunkulóza), alebo prasknuté apokrinné (potné) žľazy. Akýkoľvek z týchto pridružených problémov môže spôsobiť zhoršenie svrbenia a tým podporenie cyklu neustáleho vylizovania.
Najčastejšie miesta, ktoré si psy vylizujú, sa nachádzajú na prednej strane prednej končatiny, v oblasti prstov. Príčin, prečo sa pes uchyľuje k takémuto správaniu, je niekoľko. Cudzie teleso (osina, tŕň, hlavička kliešťa), bolestivé ochorenia kostí a kĺbov, alergie či nedostatočná funkcia štítnej žľazy.

Okrem fyziologických príčin je potrebné určite spomenúť aj faktory ako nuda, stres či úzkosť z odlúčenia. Aktívne vylizovanie môže spúšťať uvoľňovanie endorfínov, pes sa rýchlo naučí, že lízanie prináša príjemný pocit.

 

Určenie príčiny

V prvom rade by mal veterinár vylúčiť alergie. Ak pes trpí opakovanými infekciami kože alebo uší, svrbením aj v iných oblastiach tela, pravdepodobne ide o alergiu. Okrem potravinovej alergie, môže ísť o alergiu na blchy či rôzne faktory z prostredia.
Ak pes netrpí inými abnormalitami v správaní, je pravdepodobné, že posadnuté lízanie nie je zakorenené v psychologickej poruche.

 

 


Zíde z očí, zíde z mysle

Okrem liečenia samotnej rany, je potrebné sa venovať aj samotnej príčine. V opačnom prípade sa problém bude opakovať. Akýmkoľvek spôsobom zabrániš olizovaniu rany, urobíš dobre. Nepretržitý cyklus treba prerušiť a ranu čo najrýchlejšie vyliečiť.

V liečbe môže pomôcť golier, bandáž a nariedená betadina. Dôležité je udržať ranu čistú a suchú.

 

Prevencia nie je na škodu

Najlepším spôsobom ako sa vyhnúť bolestivej a infikovanej rane, je zabrániť obsesívnemu správaniu hneď v začiatkoch. V tom by ti mohli pomôcť 4 naše rady na záver:

  • nauč psa na dotyk, najmä na predných labách, aby si pravidelne mohol kontrolovať kvalitu jeho srsti a kože

  • ak sa pes drží počas dňa mimo tvoj dohľad, kontroluj ho tak často, ako je potrebné, aby so správaním ani nezačal

  • ak si už pes olizuje konkrétne miesto, ale na mieste nie je ešte žiadne zranenie, pokús sa mu toto miesto obaliť obväzom, aby si zabránil ďalšiemu lízaniu

  • pravidelné kúpanie v upokojujúcich šampónoch, či masáž levanduľovým olejom prispeje k pohode zvieraťa
     

Pri podozrení na acral lick dermatitis, neváhaj a navštív veterinára. Iba za jeho pomoci najrýchlejšie zistíš príčinu chronického lízania a môžeš tak urobiť všetko preto, aby si ochránil svojho psa pred sebapoškodzovaním.

 

Zdroj: https://healthypets.mercola.com

 

 

Bruno odporúča

6 tipov ako ochrániť labky tvojho psa počas horúceho leta

Ako okúpať psa a nezblázniť sa pri tom? Jednoduché, prečítaj si náš návod

Prečo psy vždy a všetko olizujú?

7 tipov ako vybrať pre svojho psa toho najlepšieho veterinára

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum